OM eist gevangenisstraffen tegen eigenaren administratiebedrijf voor verduistering

Tegen een 57-jarige Vlaardinger en zijn 43-jarige partner eiste het Openbaar Ministerie in Rotterdam vandaag gevangenisstraffen van 12 maanden voor verduistering van VvE-gelden. Het OM verdenkt het duo ervan vier jaar lang samen ongeveer €550.000,- te hebben verduisterd.

Administratiekantoor

De hoofdverdachte, een 57-jarige man uit Vlaardingen, deed met zijn administratiebedrijf de administratie voor 48 verschillende Verenigingen van Eigenaars. In totaal hebben 21 van deze VvE’s aangifte gedaan van verduistering. Van die 21 zijn uiteindelijk de 14 VvE’s die het meeste schade hebben geleden aan de dagvaarding toegevoegd. Het OM verdenkt de man ervan dat hij van januari 2013 tot en met januari 2017 verschillende geldbedragen zonder toestemming heeft weggesluisd naar de bankrekening van zijn eigen administratiekantoor. De zaak kwam aan het rollen doordat de curator melding deed bij de politie van onregelmatigheden in de boekhouding van het administratiekantoor.

Werkwijze

Uit verschillende getuigenverhoren bleek de werkwijze van het stel. Hij was geautoriseerd voor de bankrekeningen van de VvE’s, zij had de betaalpasjes van de bijbehorende rekeningen. Zij voerde ook daadwerkelijk de betalingen uit. Vaak werden vanaf de rekening van de VvE grote bedragen over gemaakt naar de rekening van het administratiekantoor onder de noemer “spaarfonds.” In sommige gevallen werd een deel van het weggesluisde geld weer teruggestort, in andere gevallen bleef het weg. Het geld werd door de verdachten uitgegeven aan bedrijfskosten voor het administratiekantoor en gezinsuitgaven. Volgens de officier van justitie hebben beide verdachten vele grote bedragen verduisterd ten gunste van zichzelf. De officier: “Hiermee hebben zij ernstig misbruik gemaakt van hun positie en hebben zij het vertrouwen van de VvE’s ernstig geschaad.” Beide verdachten hebben op zitting bekend.

Beroepsverbod

De verdachten hebben grote financiële schade veroorzaakt waarvan de VvE’s de gevolgen nog lang zullen merken, aldus de officier tijdens haar requisitoir. “Het geld dat de verschillende VvE’s op hun rekening hadden was immers bestemd voor onderhoud aan hun panden. Goede huisvesting is één van de basisbehoeften in de samenleving. Mede hierdoor vind ik een gevangenisstraf voor beide verdachten op z’n plaats.”

Naast een gevangenisstraf eiste de officier van justitie vandaag ook dat beide verdachten 5 jaar niet mogen werken als administrateur of beheerder van VvE’s. Hierdoor zou voorkomen kunnen worden dat in de toekomst mensen opnieuw gedupeerd kunnen worden door de verdachten.

Uitspraak over twee weken.

Bron: OM


Print Friendly and PDF ^