OM eist gevangenisstraf voor subsidiefraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 14 december in de rechtbank in Utrecht negen maanden gevangenisstraf –waarvan drie maanden voorwaardelijk-  geëist tegen een 51- jarige man uit Utrecht voor subsidiefraude, witwassen en poging tot subsidiefraude. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat Agentschap.nl voor ruim 114.300 euro door de man is opgelicht. Het bedrag had in de miljoenen kunnen lopen als de oplichting niet door een alerte medewerker van Agentschap was ontdekt.

Modus Operandi

De verdachte zou eerst telefonisch hebben geprobeerd om een rekeningnummer van een bedrijf dat voor miljoenen aan subsidie zou ontvangen van Agentschap.nl, te wijzigen. Toen dat niet lukte, werd er een schriftelijk verzoek ingediend. Er werden allerlei valse stukken ingediend om ervoor te zorgen dat Agentschap NL de subsidiegelden op de bankrekening van de man zou storten. De man had de naam van zijn eigen bedrijf gewijzigd in de naam die vrijwel identiek was aan die van de rechthebbende op de subsidies. Toen hij het geld op zijn rekening kreeg gestort, heeft hij alles opgemaakt. Het geld is volgens het OM opgegaan aan openstaande schulden, auto’s en boetes van de verdachte.

Een storting van nog eens 385.404 euro dezelfde dag en latere betalingen voor een totaalbedrag van 3.1000.000 kon alleen voorkomen worden dankzij een oplettende medewerker van Agentschap NL. Hoe de verdachte aan de informatie over de stortingen is gekomen is vaag gebleven. De verdachte zelf zegt dat hij alles in opdracht van anderen heeft gedaan, maar dat is uit verder onderzoek niet gebleken.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^