OM eist gevangenisstraf voor oplichting

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Arnhem één jaar gevangenisstraf geëist tegen een 39-jarige man uit Culemborg. De man zou afgelopen jaar diverse bedrijven, waaronder bouwmarkten, hebben opgelicht. Het OM wil bovendien dat de man een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden, die eind 2012 werd opgelegd voor soortgelijke feiten, gaat uitzitten.

Dit keer werd de man zes gevallen van oplichting ten laste gelegd. Bij drie bouwmarkten in Wijchen, Zaltbommel en Kesteren wist hij materialen en gereedschap ter waarde van ruim 6500 euro op rekening mee te krijgen.  Hierbij vertelde de man dat hij een klussenbedrijf had. De rekeningen werden nooit betaald.

Een slagerij in Opheusden wist hij te bewegen tot het afgeven van vlees ter waarde van 1357 euro,  zogenaamd voor een feestje voor 250 personen. Een Chinees restaurant in Maurik gaf de man in goed vertrouwen een rijsttafel ter waarde van 333 euro mee. Bij een autobedrijf wist de man een tankpas te krijgen, waarmee hij voor ruim 1692 euro brandstof tankte.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de man welbewust meermalen goederen verkreeg van bedrijven, terwijl hij wist dat hij niet ging betalen. "Het vertrouwen in het handelsverkeer wordt ernstig geschaad door dergelijke oplichtingszaken."

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar is volgens het OM passend. De Reclassering verwacht niet dat de man zich hierdoor in de toekomst wél aan de regels gaat houden. Maar door het uitzitten van de gevangenisstraf moet de man in ieder geval boeten voor zijn daden. Bovendien wordt gedurende de periode van zijn detentie voorkomen dat hij opnieuw strafbare feiten pleegt.

De man werd vorig jaar oktober veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Als voorwaarde werd destijds opgelegd dat hij moest meewerken aan noodzakelijke behandeling. Volgens het OM is dit door de weigerachtige houding van de verdachte helemaal niet van de grond gekomen. Omdat hij bovendien opnieuw strafbare feiten heeft gepleegd, wil het OM dat de man de voorwaardelijke straf van vijf maanden ook gaat  uitzitten.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^