OM eist boete voor dood door schuld van kinderarts

Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 5000 euro en een halfjaar voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 59-jarige Belgische kinderarts die verdacht wordt van dood door schuld.

De kinderarts werkte in 2013 in het voormalige Orbis Medisch Centrum in Geleen (tegenwoordig gefuseerd met het Zuyderland Ziekenhuis). Volgens het OM was zij nalatig bij de behandeling van een 10-jarige jongen. De jongen kwam met hoofdpijnklachten en braken in het ziekenhuis terecht. Na een vermoeden dat er meer aan de hand was dan een migraineaanval, koos de kinderarts er volgens het OM voor te wachten met een MRI-scan tot de volgende ochtend, terwijl zij meteen een CT-scan had moeten maken. Volgens de ouders van de jongen hadden collega’s van de kinderarts hier ook op aangedrongen. Die nacht overleed de jongen en uit autopsie bleek naderhand dat hij drie weken eerder al een hersenbloeding had gehad.

De advocaat van de kinderarts bestrijdt dat er sprake was van nalatigheid. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot eerder geen tuchtzaak te beginnen tegen de kinderarts, die tegenwoordig in Suriname werkt.

 

Bron: Medisch Contact

Print Friendly and PDF ^