OM eist 3 jaar tegen witwassende zakenman

Het Openbaar Ministerie heeft op 4 janauri 2016 wegens witwassen een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een zakenman uit Soest. Hij staat terecht vanwege allerlei constructies die zijn bedacht om miljoenen door te sluizen en daarbij hun criminele herkomst te verhullen. De gelden waren door een zakenpartner van de verdachteweggenomen van de Nederlandse Staat. Het ging in 2002 en 2003 om meer dan 21 miljoen euro bestemd voor de financiering van projecten in de gehandicaptenzorg.

Een deel van de door valsheid in geschrift en oplichting verkregen miljoenen – ongeveer 5 miljoen euro en een appartementencomplex van 1,3 miljoen – is volgens het OM door de 47-jarige zakenman witgewassen.

Hiermee heeft hij de integriteit van de financiële wereld en het economisch verkeer een slechte dienst bewezen, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket vandaag bij derechtbank Rotterdam.

Zij schetsen in hun requisitoir  een beeld van een zakenman voor wie alles is geoorloofd, zolang het geld oplevert. Andere mensen worden belazerd en waar nodig worden valse stukken opgemaakt. “Zo zorgt hij ervoor dat hij krijgt wat hij wil hebben.”

Tegen de rechterhand en de boekhouder van de zakenman eiste het OM gevangenisstraffen van respectievelijk  6 maanden en 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Het OM noemde het buitengewoon verwerpelijk dat de boekhouder zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrift.

In de zaak tegen de rechterhand is er in de ogen van de officieren van justitie voldoende bewijs voor valsheid in geschrift in documenten die zijn gebruikt in witwasconstructies. Voor het witwassen zelf werd in zijn zaakvrijspraak gevraagd.

In de megastrafzaak had het OM in november al gevangenisstraffen geëist vanwege onder andere valsheid in geschrift en betrokkenheid bij hennepteelt: tegen de zakenman 3 jaar en tegen zijn rechterhand 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk.

De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 29 januari.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^