OM eist 20 maanden gevangenisstraf voor corruptie ambtenaar

Het Openbaar Ministerie Almelo heeft afgelopen vrijdag 20 maanden gevangenisstraf geëist tegen een van corruptie verdachte ambtenaar. De ambtenaar, werkzaam bij de gemeente Enschede, zou giften hebben aangenomen van een van de andere verdachten die vandaag terecht stond voor omkoping en wapenbezit. Een derde verdachte stond vandaag terecht voor valsheid in geschrifte dan wel oplichting van de gemeente Enschede. De ambtenaar was sinds 2004 werkzaam als projectmanager bij het project Wederopbouw Roombeek. Hij wordt er van verdacht dat hij in de periode van 2006 tot en met 2011 giften heeft aangenomen die hem werden aangeboden om hem te bewegen iets te doen of iets na te laten in strijd met de ambtsplicht. Daarnaast wordt hij verdacht van het plegen van valsheid in geschriften en het voorhanden hebben van een aantal wapens.

Het onderzoek kwam aan het rollen na getuigenverhoren in een faillissementsonderzoek. Daaruit bleek dat er mogelijk sprake was van omkoping van een ambtenaar van de gemeente Enschede door de eigenaar van een aannemersbedrijf datwerkzaamheden uitvoerde voor de gemeente.Deze eigenaar ging met de ambtenaar op reis naar onder andere China en de Verenigde Staten. Daarnaast kreeg hij dure tuinbeelden geschonken en kreeg hij geld voor een tractor die hij vervolgens niet hoefde te leveren. De ambtenaar was als projectmanager mede verantwoordelijk voor de aanbestedingen voor de wederopbouw van de Enschedese wijk Roombeek.

De eigenaar van een ander bedrijf plaatste containers bij het bedrijf van de vrouw van de verdachte ambtenaar. Een aantal rekeningen daarvan kwam bij de gemeente terecht.

Beide bedrijven hadden veel werkopdrachten in de wijk Roombeek, waarmee veel geld gemoeid was.

Bij doorzoeking van de woning van de verdachte werd een aantal wapens gevonden. Deze zou hij in bewaring hebben voor zijn broer en de eigenaar van het omkopende bedrijf.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte ambtenaar het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in de overheid ernstig geschaad. Een ambtenaar is verplicht zich naar buiten toe onafhankelijk en onpartijdig op te stellen. Door het aannemen van de giften kan niet meer gezegd worden dat hij dat nog kon. Dat wordt nog eens versterkt door het feit dat hij wapens in bewaring nam voor anderen.

Naast de gevangenisstraf van 20 maanden is er een ontneming geëist door de officier van justitie van € 25.916,-. Dit geld zou de verdachte wederrechtelijk hebben verkregen bij de omkopingspraktijken.

In de zaak tegen de verdachte die onder andere de reizen zou hebben gemaakt met de ambtenaar is vanochtend 18 maanden cel geëist wegens omkoping van een ambtenaar in functie. De zaak tegen de derde verdachte, die de containers plaatste en facturen zou hebben vervalst, is aangehouden voor onbepaalde tijd, omdat de raadsman het dossier niet volledig had kunnen lezen.

Bron: Openbaar Ministerie

Print Friendly and PDF ^