NVWA onderzoekt illegale handel in rundersperma

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft met de FIOD donderdag 28 mei een veehouderij en een woning doorzocht in Zuid-Holland. Dat gebeurde in een onderzoek naar illegale handel in rundersperma. Dat onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het vermoeden is dat de veehouder illegaal rundersperma wint en vervolgens verkoopt aan andere rundveebedrijven. Daarnaast wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte, het doen van onjuiste belastingaangiften en witwassen.  Bij de doorzoekingen zijn onder meer rundersperma, apparatuur om sperma mee te winnen en de bedrijfsadministratie in beslag genomen.

Strenge regels

Voor het winnen van en de handel in rundersperma gelden strenge regels, die moeten voorkomen dat (erfelijke) dierziekten worden verspreid. Runderspermawinstations moeten een erkenning hebben van het ministerie van Economische Zaken. Erkende centra onderzoeken het sperma op (erfelijke) dierziekten. Ook is sperma van een erkend centrum altijd traceerbaar. Door niet aan de regels te voldoen, neemt de verdachte bewust het risico van overdracht van (erfelijke) dierziekten.

Eerdere veroordeling

De veehouder is eerder veroordeeld door de rechtbank voor illegale handel in rundersperma. De zaak loopt in hoger beroep.

Bron: NVWA

Print Friendly and PDF ^