Nederlanders aangehouden in Andorra en Spanje in onderzoek naar oud misdaadgeld

In een internationaal onderzoek naar oud misdaadgeld zijn afgelopen woensdag op verzoek van het Landelijk Parket drie Nederlanders aangehouden in Andorra en Spanje. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Het politieonderzoek richt zich op internationale constructies met bedrijven om de illegale herkomst van miljoenen euro's te versluieren.

Een 52-jarige Nederlandse man in Andorra wordt gezien als financiële dienstverlener voor handelaren in vastgoed en verdovende middelen. Sinds de jaren negentig zou hij ruim 16 miljoen euro op Andorrese bankrekeningen hebben laten binnenstromen.

Stortingen

Een deel van het geld is afkomstig van de in 2008 in Spanje geliquideerde drughandelaar R van der B. Een groot aantal stortingen en ontvangsten per cheque kwamen van een bedrijf dat toebehoort aan een 55-jarige Nederlander die in het Spaanse Marbella verblijft.  De derde verdachte, een 45-jarige vrouw, woont ook in Marbella.

Centraal in de vermoedelijke witwasconstructies staat een vennootschap in Andorrra, die op naam van een stroman is gesteld. Daarmee zou de feitelijke eigenaar, de verdachte Nederlander, worden afgeschermd. Het bedrijf investeerde onder andere op grote schaal in een bouwproject. Ook is vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd in een Spaanse villa, die op dit moment te koop staat voor zes miljoen euro. Op deze villa is gisteren beslag gelegd.

Eurojust

In het onderzoek wordt nauw samengewerkt met politie- en justitiediensten in Andorra en Spanje. Een onmisbare schakel in de coördinatie is Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, dat de samenwerking in de strijd tegen de internationaal georganiseerde misdaad ondersteunt.

Ook in Nederland doorzocht de politie gisteren woningen in Amsterdam, Diemen, Tuil en Duivendrecht. Er is daarbij beslag gelegd op een grote hoeveelheid financiële en digitale administratie. Op een adres in Diemen trof de politie ook twee vuurwapens aan. Zowel in Nederland, Andorra en Spanje is bovendien beslag gelegd op bankrekeningen. Verder is 60.000 euro cash in beslag genomen.

Het Landelijk parket heeft voor de verdachten in Spanje een Europees arrestatiebevel uitgegeven. Aan Andorra is een uitleveringsverzoek gedaan. Naar verwachting worden zij binnenkort overgedragen aan de Nederlandse justitie.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^