Meer dan een kwart eeuw geëist in witwasproces

In een omvangrijk strafproces over het witwassen van crimineel geld heeft de officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vandaag bij de rechtbank Rotterdam meer dan een kwart eeuw gevangenisstraf geëist tegen negen verdachten.

Tegen twee hoofdverdachten eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van zes jaar, het strafmaximum voor witwassen. De andere verdachten hoorden straffen van een tot vier jaar tegen zich eisen.

Winstbejag is de belangrijkste drijfveer voor criminelen, hield de officier van justitie de rechtbank voor. Hoewel verantwoorde schattingen van de winsten van criminele organisaties nauwelijks mogelijk zijn, gaan deze het bevattingsvermogen te boven. In het witwasonderzoek waren ook duizelingwekkende bedragen aan het licht gekomen.

Geprepareerde koffers

In het onderzoek kwamen de verdachten naar voren als witwassers van criminele gelden uit de drugshandel. Ze organiseerden vanuit Nederland geldtransporten voor de betaling van cocaïnehandelaren in Colombia. Daarvoor werden koeriers gebruikt, die reis- en verblijfskosten betaald kregen, en met geprepareerde koffers en rugtassen op het vliegtuig werden gezet. Het waren meestal Colombiaanse vrouwen en een enkele keer een (voormalige) man. In een geval is een vrouw onderschept met 204.000 euro verborgen in de trekstangen van haar koffer.

De verdachten wisselden vaak van telefoon en spraken in versluierde taal. Een deel van de criminele boekhouding viel in handen van de politie door het internetverkeer af te tappen. “De boekhouding is voor het Openbaar Ministerie een belangrijk bewijsmiddel”, aldus de officier van justitie. “Het is een onthutsend stuk waar niemand omheen kan.”

In het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten geldtransporten voor meer dan 50 miljoen euro organiseerden. Ruim 5,5 miljoen euro bleef aan de strijkstok van de witwassers achter. Enkele geldtransporten konden worden onderschept. Enkele verdachten staan ook terecht voor de voorbereiding van drugshandel, drugsbezit en vuurwapenbezit. In de woning van een van de verdachten is meer dan een miljoen euro gevonden, die was verstopt achter een plafondplaat en in de stofzuigerzak.

Adembenemend

“De algemene indruk is er een van een zeer professionele organisatie die buitengewoon druk is geweest met het omzetten van miljoenen en nog eens miljoenen”, aldus de officier van justitie. “Het is adembenemend. Zoveel geld zal ik in mijn hele leven nooit bij elkaar zien en deze organisatie jaagt het in anderhalf jaar door hun systeem naar cocaïnekartels in Colombia en Venezuela. Met hun handelingen maken deze verdachten een hele lange neus naar de samenleving.”

De verdachten verkeren inmiddels weer in vrijheid. De officier van justitie vorderde bij de rechtbank opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis, respectievelijk een bevel gevangenneming.

Het proces wordt vandaag voortgezet met de pleidooien van de advocaten. De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^