'Kritiek op gefuseerde afdelingen OM zwelt aan'

Er komst steeds meer kritiek op het functioneren van een aantal afdelingen van het Openbaar Ministerie. Vooral de parketten die het afgelopen jaar zijn samengevoegd, krijgen veel onvrede vanuit de rechtspraak en advocatuur over zich heen. Voor zover bekend zijn er problemen in Noord-Nederland, Zeeland-West-Brabant en Oost-Nederland. De jongste ontwikkeling was maandag in Groningen, waar de rechtbank duidelijk liet blijken er genoeg van te hebben dat het OM zaken steevast te laat aanlevert.

Door reorganisaties is het "een puinhoop" bij het Openbaar Ministerie in Arnhem, zegt Van Toorenburg (CDA). Staatssecretaris Teeven (Justitie) weet van de problemen, maar verwacht dat ze in de tweede helft van 2013 niet meer zullen voorkomen.

Advocaten klagen steen en been over het functioneren van het nieuwe Openbaar Ministerie in Arnhem. Hierdoor moeten belangrijke strafzaken onnodig worden uitgesteld. In Arnhem loopt de reorganisatie helemaal uit de hand, weet Van Toorenburg. Staatssecretaris Teeven meldt dat de problemen tijdelijk zijn, doordat zeven arrondissementen worden samengevoegd. Maar Van Toorenburg heeft haar twijfels: "Ik hoor mensen bij het OM zeggen dat het niet meer goed komt".

Print Friendly and PDF ^