In hoger beroep tot 4 jaar geëist voor miljoenenfraude Future Life

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft op 20 mei in hoger beroep tot gevangenisstraffen van 4 en 3 jaar geëist tegen twee mannen (45 en 55 jaar oud) die voor miljoenen hebben gefraudeerd rond het investeringsbedrijf Future Life. Het duo dupeerde tientallen particuliere investeerders voor in totaal 8,8 miljoen euro. Het ingelegde geld zou op spaardeposito’s in Luxemburg worden gezet met een gegarandeerde rente; in werkelijkheid leenden de verdachten het geld aan (eigen) bedrijven en spendeerden het aan een luxe levensstijl. Achter de oplichtingspraktijken schuilt volgens het OM ,,een wereld van frustratie, woede en schaamte bij de inleggers.’’ Het ging daarbij veelal om bevriende kennissen en (naaste) familie, die hun eerlijk verdiende geld kwijtraakten aan de beide verdachten. ,,Een hard gegeven dat maar nauwelijks te accepteren is’’, aldus de advocaat-generaal, die schetste wat dergelijke oplichtingspraktijken zelfs jaren later nog met mensen doet. ,,Uit alle macht proberen ze deze nachtmerrie die werkelijkheid geworden is, achter zich te laten en het leven zo goed mogelijk op te pakken.’’

De rechtbank veroordeelde de 45-jarige verdachte tot een gevangenisstraf van 4 jaar, zijn 55-jarige handlanger kreeg 3 jaar opgelegd. Beide verdachten gingen tegen het vonnis in hoger beroep.

Het OM beschouwt beide verdachten als feitelijk leidinggevenden van de fraude. De 45-jarige man nam vooral de werving van de inleggers voor zijn rekening, waarbij hij misbruik maakte van het vertrouwen dat hij bij hen genoot. Ook zijn eigen vader behoorde tot de slachtoffers. De 55-jarige man regelde vooral de financiële zaken van Future Life. Volgens de advocaat-generaal schuiven zij elkaar de schuld in de schoenen, terwijl zij in haar visie met vereende krachten de fraudepraktijken in de lucht hebben gehouden.

Het hof doet uitspraak over drie weken.

Bron: OM 

 

Print Friendly and PDF ^