In hoger beroep gevangenisstraffen geëist voor babbeltrucs bij hoogbejaarde vrouwen

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep 3 jaar cel geëist tegen een inmiddels 39-jarige man uit Zoetermeer en een 31-jarige vrouw uit Duitsland. Zij worden ervan verdacht een achttal hoogbejaarde dames, variërend in de leeftijd van 84 tot 98 jaar, te hebben opgelicht in de periode oktober 2013 tot medio april 2014 in Den Haag en Rijswijk. In de visie van het OM heeft het tweetal de nog zelfstandig wonende vrouwen opgelicht door zich voor te doen als thuiszorgmedewerkers. De modus operandi was als volgt. De man belde aan en deed zich voor als medewerker van de thuiszorg die even wilde komen praten. Daarbij toonde hij een pasje. Eenmaal binnen vond een gesprekje plaats. Dat gesprekje werd door de man abrupt beëindigd met de mededeling dat hij weg moest. Vlak voor het verlaten van de woning bleek onverwachts dat ook de vrouw was binnen gekomen die zich in een ander gedeelte van de woning bevond. Na het verlaten van de woning door het tweetal bleken geld en waardevolle spullen te zijn ontvreemd.

De advocaat-generaal vindt dat geheel onvoorwaardelijke celstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten. “Verdachten hebben het gemunt op kwetsbare personen teneinde hun slag te slaan om spullen weg te nemen. Zij gingen bij hun handelen geraffineerd te werk wat getuigt van de nodige brutaliteit en organisatie in samenwerking. Verdachten hebben zich laten leiden door financieel gewin. Zij hebben zich niet bekommerd om de gevolgen van hun daden voor de slachtoffers. Verder hebben verdachten geen enkel inzicht getoond in het verwerpelijke van hun daden. Geen berouw of spijt. Dat betekent ook dat het voor de slachtoffers moeilijker wordt gemaakt om het leed en alle ellende een plaats te geven.”

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot dezelfde straffen als die vandaag in hoger beroep zijn geëist. De verdachten stelden hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^