In hoger beroep celstraffen van 18 maanden geëist voor oplichting met vakantievilla’s

De advocaat-generaal in Arnhem heeft in hoger beroep gevangenisstraffenvan achttien maanden geëist tegen twee mannen die verdacht worden van oplichtingmet beleggingen in vakantievilla’s in Costa Rica. Zij haalden meer dan een miljoen euro op en betaalden aanvankelijk met de inleg van nieuwe investeerders de rentevergoedingen aan bestaande beleggers. Na een aantal maanden hielden verdachten op met het betalen van rente. De verdachten hebben zichzelf een groot deel van de inleg toegeëigend.

In de visie van het OM hebben de verdachtenvia hun bedrijf beleggingen met hoog rendement aangeboden aan de benadeelden. In totaal werden in de periode van de zomer in 2007 tot december 2008 tachtig beleggers door verdachtengedupeerd. Het tweetalprobeerde vanaf dat moment de beleggers te interesseren in de investeringen door hen voor te houden dat de inleg na drie jaar zou zijn terugbetaald en dat tussentijds over de inleg rente zou worden uitgekeerd. Ook zouden de risico’s van de investering matig tot nihil zijn. De voorgespiegelde villa’s waar zij hun geld in hadden belegd werden nooit gebouwd en de gronden werden nooit aangekocht.

De advocaat-generaal benadrukt op zitting de ernst van de feiten. “Het overgrote deel van de inleg is door verdachten voor eigen gewin gebruikt. Nergens blijkt uit dat verdachte echt heeft geprobeerd een succes te maken van het fonds. Verdachten lieten hun eigen belang prevaleren boven dat van beleggers. De verdachten hebben vanaf de eerste dag maar één doel voor ogen gehad: er zelf beter van worden.”

De rechtbank veroordeelde de verdachten in 2014 tot 18 en 16 maanden gevangenisstraf. Beide verdachten konden zich niet vinden in die uitspraak en dienden hoger beroep in.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 4 oktober.

Bron: OM

 

 

 

Print Friendly and PDF ^