In hoger beroep cel- en werkstraffen geëist voor omvangrijke oplichting door autoruitherstelbedrijf

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep respectievelijk celstraffen van 24 maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk, zes maanden voorwaardelijk plus een werkstraf van 160 uur en 240 uur werkstraf waarvan 120 uur voorwaardelijk geëist tegen drie verdachten uit Emmen. In de visie van het OM hebben zij zich schuldig gemaakt aan omvangrijke oplichting in de autoruitherstelbranche, onder andere in Noord-Nederland, en witwassen. Bij de fraude ging het om miljoenen, bij het witwassen om meer dan € 500.000. Er is beslag gelegd op twee kilogram goud, een bedrag van € 150.000 en twee appartementsrechten; mogelijk allemaal opbrengsten uit criminele activiteiten. In hoger beroep gaat het om vier verdachten. Drie zaken zijn vandaag behandeld, op dinsdag 12 april wordt de zaak tegen een vierde verdachte behandeld.

De verdachten, oud-directieleden en medewerkers van een inmiddels failliet autoruitenherstelbedrijf in Emmen, hebben in de visie van het OM op grote schaal en gedurende een aantal jaren, tussen 18 december 2008 tot en met 14 mei 2010, oppervlakkige ruitbeschadigingen aangemerkt als zogenoemde combinatiebreuken waarvan de reparatie bij autoverzekeraars werd gedeclareerd. De reparateurs waren vooral actief op parkeerplaatsen bij supermarkten en bouwmarkten in heel Nederland. Door het handelen werd niet alleen valsheid in geschrifte (op reparatiebonnen en facturen) gepleegd, maar werden die verzekeraars bovendien opgelicht of werden pogingen daartoe gedaan. De gelden verkregen uit de strafbare feiten werden witgewassen.

De geëiste straffen zijn op zijn plaats, zo stelde de advocaat-generaal. “Verdachten hebben de markt voor (mobiele) autoruitreparatie verziekt, ze hebben voor miljoenen euro’s valse declaraties ingediend bij de autoverzekeringsmaatschappijen. In de periode waarin het bedrijf van verdachten actief was, was het gebruikelijk om je autoruit op de parkeerplaats bij de supermarkt, bouwmarkt en dergelijke te laten repareren terwijl je aan het winkelen was. Voor de klant wel zo makkelijk; de reparatie kost bijna geen extra tijd en je hoefde niet na te gaan of een bepaalde reparateur door jouw verzekeringsmaatschappij werd vergoed. Alle reparaties werden betaald op basis van vertrouwen en incidentele steekproeven achteraf. Dat vertrouwen is door verdachten ernstig beschaamd.”

De rechtbank legde celstraffen op tot twee jaar waarvan een half jaarvoorwaardelijk. De verdachten gingen tegen de vonnissen in hoger beroep.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^