In hoger beroep 14 maanden celstraf en beroepsverbod geëist voor beleggingsfraude met teakhout

De advocaat-generaal in Leeuwarden heeft in hoger beroep 14 maanden celstraf geëist en een verbod om in de financiële sector te werken voor een periode van vijf jaar tegen een inmiddels 44-jarige man. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan beleggingsfraude met teakhout in de periode medio 2006 tot medio 2008. Volgens de advocaat-generaal pretendeerde de verdachte via een Stichting een teakhoutplantage op te zetten in Costa Rica. Hij deed dit zonder vergunning van de Autoriteit Financiële Markten. Hij haalde tien slachtoffers over hierin te investeren. Verdachte gebruikte vervolgens de ingelegde gelden voor privédoeleinden. Hij maakte nooit enig geld over naar het buitenland en verrichtte ook geen enkele feitelijke handeling die te maken had met een teakhoutplantage. Verdachte heeft met zijn strafbare handelen ruim € 540.000 verworven.

Verdachte is geheel volgens de klassieke Ponzi-methode te werk gegaan. Een methode om beleggers op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van de nieuwe beleggers. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat niet in verhouding staat tot het voorgespiegelde risico.

De geëiste straf doet recht aan de ernst van de feiten. “Verdachte heeft de indruk gewekt dat het om een bonafide stichting ging, met professionele brochures en website om te suggereren dat de beleggers geen risico’s zouden lopen. De door de verdachte gedupeerde beleggers hebben aanzienlijke geldbedragen verloren. Het door hen ingelegde vermogen is geheel of grotendeels weggevloeid.” Verder hekelde deadvocaat-generaal het feit dat verdachte de verantwoordelijkheid voor het plegen van de feiten probeert af te schuiven op anderen. Ook is verdachte in het verleden vaker veroordeeld voor strafbare feiten en is hij recentelijk, begin februari van dit jaar, wederom veroordeeld voor oplichting van particulieren die geld hebben ingelegd voor de aankoop van appartementen in een woongebouw in Leiden.

De rechtbank Assen veroordeelde de verdachte in 2012 tot 24 maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk met eenproeftijd van drie jaar. De verdachte stelde hoger beroep in.

De ontnemingszaak is aangehouden tot 29 juni a.s. met voorafgaand een schriftelijke ronde.

Uitspraak op 1 maart.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^