Hoofdverdachte grootschalig witwasonderzoek uitgeleverd aan Nederland

Een 49-jarige Nederlander uit Florida is zaterdag in Nederland gearriveerd, na uitlevering vanuit de Verenigde Staten (VS) aan ons land. De man is aangemerkt als hoofdverdachte in een omvangrijk witwasonderzoek. Hij is op 8 december voorgeleid aan de rechter-commissaris. De strafbare feiten zijn tussen 2004 en heden gepleegd in diverse landen, waaronder Nederland, Bulgarije, Curaçao en Duitsland.

Onderzoek

Het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland, het OM Curaçao, het Nederlandse combiteam en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao, zijn in 2014 een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart. Bevindingen uit eerdere opsporingsonderzoeken op Curaçao én door een bank gedane meldingen vanverdachte transacties vormden de aanleiding voor het onderzoek.

12,7 miljoen euro

Op een gezamenlijke actiedag op 6 juli hebben het Nederlandse combiteam (FIOD en politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao in totaal zes mannen aangehouden. De aanhoudingen zijn gedaan op verdenking van witwassen, valsheid in geschrifte en bankieren zonder vergunning. Daarbij is een wederrechtelijk voordeel van tenminste 13,5 miljoen Dollar (12,7 miljoen euro) verkregen.

Spil

De hoofdverdachte is op 6 juli in Miami aangehouden. Hij wordt beschouwd als de spil in de witwasorganisatie, die als hoofdbestuurder heeft opgetreden in de vennootschap. In dit onderzoek zijn op die datum nog twee verdachten aangehouden: een 78-jarige verdachte met de Nederlandse nationaliteit op Curaçao en een 42-jarige verdachte met de Nederlandse nationaliteit in Amsterdam.

Ook de 43-jarige vrouw van de hoofdverdachte is als verdachte aangemerkt, maar zij is niet aangehouden. Een andere 41-jarige verdachte uit Curaçao heeft zichzelf even later gemeld.

Parallel onderzoek

In een parallel lopend onderzoek op Curaçao zijn op de gezamenlijke actiedag begin juli drie mannen aangehouden. Het gaat om drie verdachten met de Nederlandse, Venezolaanse en Indiase nationaliteit in de leeftijd tussen de 31 en 48 jaar.

Naamloze Vennootschap

In 2009 is de handelsonderneming van verdachten op Curaçao opgericht. In 2010 is deze Naamloze Vennootschap als buitenlandse rechtspersoon ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel in Amsterdam als een vanuit Amsterdam opererende handelsonderneming in farmaceutische producten. Enkele maanden na inschrijving wijzigde de bedrijfsnaam naar de huidige naam. Ook de bedrijfsdoelstelling werd aangepast naar ‘handel in damesonderkleding’.

Dekmantel

De NV heeft een vestigingsadres op Curaçao en een kantooradres in Amsterdam, waar een groot aantal rechtspersonen is gevestigd. Uit onderzoek komt naar voren dat nooit enige handelsactiviteit in farmaceutische producten en/of kleding in Nederland heeft plaatsgevonden. Deze valse voorstelling van zaken is vermoedelijk een dekmantel voor de financiële dienstverlening.

Verdachte geldstromen

Het onderzoek heeft talrijke verdachte geldstromen aan het licht gebracht van en naar de bankrekening van de NV van verdachten. Vermoedelijk zijn die gedaan onder het mom van contante verkoopomzet uit de handel in kleding.

In totaal is er een bedrag van bijna 150 miljoen euro bijgeschreven vanuit een zogeheten Duitse payment service provider. Dit is een legale provider die winkeliers voorziet in betaalmogelijkheden zoals pinterminals, bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen.

Venezolaanse creditcards

De NV van verdachten heeft de, via de payment service provider, verkregen pinterminals buiten het zicht van de autoriteiten om naar Curaçao verplaatst. Daar zijn deze vrijwel uitsluitend gebruikt  voor betalingen met Venezolaanse creditcards.

De NV heeft op Curaçao contante valuta verkocht aan Venezolanen tegen een creditcard betaling, waarvan de tegenwaarde op de Nederlandse bankrekening is bijgeboekt. De bijgeschreven gelden zijn daarna direct overgeboekt naar bankrekeningen in onder meer de Verenigde Staten, Curaçao en Panama.

De verkoop van het contante geld is vervolgens in de jaarrekening boekhoudkundig gepresenteerd als verkoopomzet van kleding door de verdachte NV in Amsterdam.

Voorgeleid

De hoofdverdachte is op 8 december voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. De overige drie mannelijke verdachten in het Nederlandse financieel strafrechtelijk onderzoek, zijn –vanwege het ontbreken van gronden cq. een slechte gezondheidssituatie-  in vrijheid gesteld. Ze blijven wel verdachten in het onderzoek. Dat geldt ook voor de vrouw van de hoofdverdachte.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^