Gevangenisstraffen van 8 maanden geëist voor smokkel van glasaal

Het Functioneel Parket heeft op 4 april voor de rechtbank van Amsterdam onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 8 maanden geëist tegen twee verdachten voor de smokkel van glasaal.

Vorig jaar april trof de Douane bij een bagagecontrole op Schiphol 6 koffers aan met plastic zakken gevuld met water en levende glasalen. Het ging in totaal om 72 kilo glasaal. Uit onderzoek bleek dat de verdachten de koffers met glasaal wilden uitvoeren naar China zonder de daarvoor benodigde CITES uitvoerdocumenten. De partij glasaal is in China circa € 115.000 waard. De glasaal is in beslag genomen en kort daarna onder begeleiding van een gespecialiseerde stichting uitgezet in de Zeeuwse wateren.

Ernst van de feiten

De smokkel van kwetsbare vissoorten is een lucratieve handel. Exportvergunningen van Europese glasaal worden vanuit Europa niet afgegeven. De vraag uit het Verre Oosten is echter enorm. Winsten van ruim duizend euro per kilo glasaal zijn geen uitzondering wat illegale handel aantrekkelijk maakt.

Deze vorm van wildlife criminaliteit gaat gepaard met vervalste documenten, witwassen en illegale visactiviteiten. Het risico om gepakt te worden is klein, de winsten echter zeer groot. De dieren worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden als smokkelwaar vervoerd. Niet zelden overleeft een deel van de dieren de reis niet. Kosten voor CITES vergunningen worden bij dergelijke smokkel bespaard, net als gezondheidsverklaringen en de dieren worden ook nog eens goedkoop vervoerd, gewoon als ruimbagage zonder enig label dat het om levende dieren gaat.

Strafmaat

De verdachten hebben samen een groot aantal glasalen willen smokkelen met als enige drijfveer financieel gewin. Zij hebben de afgelopen jaren veel gereisd terwijl ze beiden geen vast inkomen hebben. Hoogstwaarschijnlijk houden zij zich al veel langere tijd bezig met de internationale smokkel van glasalen.

Een forse straf is volgens de officier van justitie dan ook op zijn plaats. Naast speciale preventie moet van de op te leggen straf ook een generaal preventieve werking uitgaan naar anderen die zich bezig houden met deze illegale handel, of die zouden overwegen in deze lucratieve markt te stappen. Stroperij en illegale handel mag niet lonend zijn! Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden voor beide verdachten is volgens de officier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 18 april om 13:00 uur uitspraak.

 

Print Friendly and PDF ^