Gevangenisstraffen tot 5 jaar geëist tegen vastgoedmannen

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Breda gevangenisstraffen van vier en vijf jaar geëist tegen twee broers van 52 en 60 jaar oud uit Boxtel voor belastingfraude en valsheid en geschrift. Volgens het Openbaar Ministerie is de belastingdienst door de fraude benadeeld voor 18 miljoen euro.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de broers fictieve investeringen deden en die in mindering brachten bij de belastingdienst, zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Zo werd er door hun vastgoedbedrijven zogenaamd circa 120 miljoen geïnvesteerd in een vakantieressort in Montenegro. Daarvoor moest een maquette gemaakt worden, een videoband, een rapport en er moest zelfs een presentatie over het project gegeven worden aan een minister van Montenegro. De officier van justitie kenmerkt deze handelingen als ‘inbrekers die vooraf aan een inbraak zich de middelen verschaffen'. Het vakantieressort is er nooit gekomen, de 120 miljoen euro is nooit echt geïnvesteerd. Daarnaast investeerden verdachten zogenaamd 22 miljoen euro in een boot, wat de betaalde omzetbelasting voor de vastgoedbedrijven omlaag haalde. De boot is er wel gekomen, maar hij is nooit eigendom van de vastgoedbedrijven geworden. Daarnaast hebben verdachten vermoedelijk opzettelijk onjuiste aangifte vennootschapsbelasting gedaan, door op panden miljoenen  onterecht af te schrijven.

De officier van justitie acht forse gevangenisstraffen op de plaats: "Verdachten waren alleen uit op geldelijk gewin en schuwden het niet om maatschappelijke spelregels opzettelijk te schenden". Ook vindt het OM het zeer laakbaar dat verdachten anderen bij hun strafbare handelen betrokken. Beide verdachten gaven leiding aan de belastingfraudes. De 60-jarige verdachte wordt gezien als de initiatiefnemer van de fraude, hij hoorde de hoogste gevangenisstraf tegen zich eisen.

Morgen gaat de zaak verder in de rechtbank Breda. Vrijdag staat een derde verdachte op zitting, de financieel-directeur van de vastgoedbedrijven.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^