Gevangenisstraffen geëist voor het witwassen van ruim 8 ton verborgen in kluis en keuken

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist tegen een 38-jarige man uit Sint Willebrord en een 61-jarige man uit Roosendaal. Het OM verwijt de 38-jarige man dat hij een hoeveelheid contant geld - in totaal 854.000 euro - en een Range Rover heeft witgewassen. Ook wordt hem verweten dat hij de Rabobank omwille van de verkrijging van een hypotheek heeft opgelicht tot een bedrag van 514.000 euro. Het OM verwijt de 61-jarige man dat hij betrokken was bij het witwassen van de Range Rover.

Uit onderzoek door de FIOD bleek dat de man beschikte over een grote hoeveelheid vermogen dat niet uit legale bron verklaard kan worden. De 38-jarige man stond bij politie bekend wegens drugsgerelateerde criminaliteit. Hij reed in een Range Rover reed die niet op zijn eigen naam stond. Nader onderzoek naar de auto leverde op dat de auto op naam van de 61-jarige verdachte stond, terwijl de auto door de 38-jarige verdachte bleek te zijn aangeschaft. De betaling geschiedde door middel van inruil van een Audi A7 op naam van de 61-jarige man en een deels contante betaling van bijna 50.000 euro. Het girale geld was afkomstig van bankrekeningen op naam van de 61-jarige man, die werden gevuld met veel contante stortingen. Volgens het OM is de Audi feitelijk eigendom geweest en gebleven van de 38-jarige man en slechts op naam van de 61-jarige man gezet om de werkelijke eigendom te verhullen.

Contant geld

In een verborgen ruimte in het aanrecht van de keuken in de woning van de 38-jarige verdachte werd 23.000 euro in contanten aangetroffen. In de afzuigkap vond de FIOD nog eens 1.500 euro. Enige tijd later - nadat de verdachte weer op vrije voeten was gesteld - is bij de FIOD melding gedaan van een kluis bij een kluisbedrijf in Rotterdam die zou worden gehuurd voor “criminelen uit het drugs circuit”. Bij de doorzoeking van deze kluis werd 830.000 euro aan contant geld aangetroffen. Ook werden er eigendomspapieren van de woning van de 38-jarige verdachte gevonden. De 38-jarige verdachte was gemachtigd tot de kluis.

Oplichting en valse documenten voor een hypotheek

In het kader van de witwasverdenking tegen de 38-jarige verdachte is ook zijn financiële positie onder de loep genomen. Daarbij is gekeken naar hoe hij zijn woning heeft gefinancierd. Er bleek sprake te zijn van een hypotecaire lening van de Rabobank van 514.000 euro. Ter verkrijging van de lening heeft de 38-jarige verdachte salarisstroken en een werkgeversverklaring aan de Rabobank overhandigd. Deze documenten zijn volgens het OM vals. Dit is door de vermeende werkgever van de 38-jarige verdachte bevestigd en daarnaast was bij de belastingdienst geen inkomen van de 38-jarige verdachte bekend. De Rabobank is hierdoor op het verkeerde been gezet bij de verstrekking van de hypothecaire lening.

Ernstige feiten

Deze feiten zijn volgens het OM stuk voor stuk ernstige feiten. Witwassen ondermijnt (het vertrouwen in) de legale economie en het betalingsverkeer en faciliteert het plegen van andere criminaliteit. Het OM neemt het hierbij de 38-jarige verdachte extra kwalijk dat hij na zijn eerdere vrijlating er niet voor is teruggedeinsd om opnieuw een groot geldbedrag wit te wassen, bovendien heeft hij op geen enkele wijze een verklaring  willen afleggen over het tenlastegelegde en heeft hij ook op geen enkele wijze  aangetoond het laakbare van zijn handelen in te zien. Hij heeft de feiten enkel gepleegd voor financieel gewin.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^