Gevangenisstraffen geëist wegens stelselmatige acquisitiefraude

Het Functioneel Parket heeft vandaag in de Rechtbank Utrecht gevangenisstraffen tot 28 maanden - waarvan 4 voorwaardelijk- geëist tegen drie mannen uit Amsterdam en Amersfoort. Zij zouden van 2008 tot en met 2012 deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die op allerlei listige manieren geld afhandig maakte van bedrijven, particulieren, overheden en de Belastingdienst. In totaal hebben verdachten zo tonnen verdiend.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat verdachten gebruik maakten vandiverse methoden om mensen en bedrijven op te lichten. Zo werden bijvoorbeeld van klanten van grote bedrijven facturen onderschept. Vervolgens werden nieuwe facturen gestuurd met een gewijzigd rekeningnummer, waardoor de klanten geld overmaakten op bankrekeningen waarover de verdachten konden beschikken. Ook een gemeente is op deze wijze ernstig benadeeld. Daarnaast hebben ze met behulp van valse facturengeld uit een bouwdepot van particulieren bij een bank afhandig gemaakt. Ook is geprobeerd voor 4 miljoen euro subsidie aan te vragen bij Agentschap.nl en is voor diverse ondernemingen waarover zij konden beschikken voor tonnen te veel aan omzetbelasting teruggevraagd. Zodra er geld op een bankrekening werd gestort waar verdachten bij konden, werd dit zo snel mogelijk doorgestort naar andere bankrekeningen. Een groot deel van dit geld is uiteindelijk contant opgenomen onder andere bij diverse casino's in Nederland en daarmee uit het zicht verdwenen.

De officier van justitie noemde de fraude op zitting ernstig: ‘Hij was langdurig, stelselmatig en geraffineerd. De verdachten hebben veel schade veroorzaakt bij zowel bedrijven, particulieren als de overheid. Ook hebben zij ten behoeve van eigen gewin anderen meegetrokken in hun fraude.' De 34-jarige Amsterdammer had vermoedelijk het grootste aandeel in de fraude. Hij hoorde 28 maanden - waarvan vier maanden voorwaardelijk- tegen zich eisen. Tegen een 57- jarige man uit Amersfoort eiste de officier 16 maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. De 45-jarige man uit Amersfoort hoorde 12 maanden tegen zich eisen, waarvan 4 voorwaardelijk. De officier vindt de gevangenisstraffen op de plaats, omdat oplichting voor een gevoel van onveiligheid bij burgers zorgt. Burgers, bedrijven en overheden moeten elkaar kunnen vertrouwen: ‘Dat wordt door de gedragingen van deze verdachten ernstig ondermijnd.'

Een aantal benadeelde partijen heeft een vordering ingediend. Op zitting werd een ontnemingsvordering aangekondigd.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^