Gevangenisstraffen geëist vanwege kinderopvangtoeslagfraude

Het Functioneel Parket heeft afgelopen vrijdag voor de rechtbank in Haarlem gevangenisstraffen tot 14 maanden -waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist tegen vier verdachten in een onderzoek naar fraude bij het indienen van aanvragen voor Kinderopvangtoeslag. De verdachten speelden volgens het Openbaar Ministerie (OM) een coördinerende en organiserende rol in het op grote schaal plegen van de fraude. Tussen 2009 en oktober 2010 zouden zij voor tientallen mensen in Amsterdam en Almere onterecht kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd. Hierdoor is de schatkist voor 700.000 euro benadeeld.

Taakverdeling

De verdachten hadden de taken onderling verdeeld. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de 36-jarige en 31-jarige verdachten  kunnen worden aangemerkt als de ronselaars. Zij brachten huisbezoeken aan moeders van jonge kinderen en wisten hen met financiële beloften te verleiden tot het verstrekken van de gegevens voor het aanvragen van een Kinderopvangtoeslag. Dat terwijl de moeders geen gebruik maakten van de kinderopvang en dus ook geen recht hadden op kinderopvangtoeslag.  De aanvragen werden vervolgens door twee vrouwen van 38 jaar  elektronisch bij de Belastingdienst ingediend. Na uitbetaling van de kinderopvangtoeslag moest een deel van het ontvangen geld (meestal de helft) aan verdachten worden afgestaan. De 31-jarige man en een van de twee vrouwen vroegen ook op hun eigen naam onterecht kinderopvangtoeslag aan. Daarnaast stelde de 31-jarige man  zijn rekening ter beschikking voor de uitbetaling van Kinderopvangtoeslag van anderen. Volgens de officier van justitie "om de fraude moeilijk traceerbaar te maken".

Fraude ondermijnt het systeem

De officier van justitie laakte de manier waarop verdachten misbruik hebben gemaakt van het systeem: "Afgezien van het feit dat de maatschappelijk impact van een dergelijke fraude immens is, zet deze ook druk op het voortbestaan van de kinderopvangtoeslag." De officier tilt er zwaar aan dat verdachten ook anderen meesleurden in hun fraude: "Moeders van jonge kinderen werden benaderd en over de streep getrokken om Kinderopvangtoeslag aan te vragen. De moeders hebben vrijwel allemaal gemeen dat zij door toedoen van verdachten in financiële problemen verkeren. Zij zijn uiteindelijk degenen die moeten opdraaien voor de enorme schuld aan de belastingdienst". Verdachten dachten volgens het OM alleen aan hun eigen gewin. Tegen de ronselaars eiste hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een geldboete van 10.000 euro en een gevangenisstraf van vier maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De 38-jarige vrouw hoorde een gevangenisstraf van 12 maanden -waarvan vier maanden voorwaardelijk- en een geldboete van 15.000 euro tegen zich eisen. Tegen de andere 38-jarige vrouw eiste de officier 14 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Aanvragers ook werkstraffen en gevangenisstraffen

Tegen een vijfde verdachte die zich op zitting moest verantwoorden eiste de officier een werkstraf van 140 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Zij heeft volgens het OM voor meer dan 40.000 euro kinderopvangtoeslag ontvangen terwijl zij daar geen recht op had. Het onterecht ontvangen bedrag moet zij terugbetalen aan de belastingdienst. Ook de andere personen die op hun naam valse aanvragen kinderopvangtoeslagen hebben ingediend - 21 in totaal- moeten het onterecht ontvangen geld terug betalen aan de belastingdienst. Zij zijn daarnaast afgelopen jaar door de rechtbank veroordeeld tot forse werkstraffen en gevangenisstraffen tot vier maanden.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^