Gevangenisstraf geëist voor faillissementsfraude na risicovolle investering

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Zwolle straffen tot één jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen van 42 en 44 jaar uit Hardenberg die worden verdacht van faillissementsfraude en belastingfraude. Het gaat in de zaak niet alleen om het onttrekken van geld aan de boedel, maar ook om buitengewoon risicovolle investeringen door verdachten. Die investeringen gingen mis, waardoor crediteuren zijn benadeeld. Het OM ziet dit ook als faillissementsfraude en wil graag weten of de rechtbank dit ook zo ziet.

Beide mannen waren directeur en eigenaar van het bedrijf Teleprojects en het bedrijf SF Alert BV. Beide bedrijven gingen kort na elkaar failliet. Teleprojects was een bedrijf actief in de mobiele telefonie. Dat bedrijf liep goed en had tijdelijk veel geld tot zijn beschikking, dat was bestemd om toekomstige kosten zoals  telefoonabonnementen van te betalen. SF Alert BV was een jong bedrijf en dat bedrijf had juist geld nodig. Het bedrijf was bezig met een uitvinding om via een ‘track and trace' systeem met mobiele telefoons, altijd te kunnen zien waar kinderen van klanten waren. Banken wilden SF Alert geen geld lenen, ze vonden de investering te risicovol. Teleprojects investeerde 2,4 miljoen euro in dit project. Uiteindelijk loopt het project op niets uit. SF Alerts gaat failliet en Teleprojects ziet niets van het geld terug. Drie maanden later gaat Teleprojects ook failliet, omdat zij de telefoonabonnementen niet meer kon betalen. Verdachten probeerden via verhulde constructies nog geld aan de boedel te onttrekken. KPN is er als grootste schuldeiser in het faillissement een bedrag van 1,9 miljoen euro bij ingeschoten.

Het OM ziet het uitlenen van de 2,4 miljoen euro aan SF Alert als faillissementsfraude, want de crediteuren van Teleprojects zijn door de risicovolle investering benadeeld. "Verdachten hebben willens en wetens een gok genomen met geld van anderen" zei de officier van justitie op zitting: "Als t goed was gegaan hadden verdachten geprofiteerd en nu het slecht ging, kunnen anderen voor het verlies opdraaien. Het afwentelen van eigen falen op een vaak anoniem collectief van crediteuren is ernstig en onaanvaardbaar. Het vertrouwen van crediteuren is beschaamd." Verdachten legden het risico van hun avonturen met andere ondernemingen neer bij nietsvermoedende crediteuren. De officier van justitie liet meewegen dat verdachten ook nog geld hebben onttrokken aan de boedel voor privédoeleinden. Tegen de 42-jarige man eiste de officier van justitie 12 maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rol van de 44-jarige verdachte was kleiner en hij hoorde een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Bron: OM

Meer weten over faillissementsfraude? Kom op 3 oktober naar de Cursus Faillissementsfraude in Den Haag! Klik hier voor meer informatie.

Print Friendly and PDF ^