Gevangenisstraf geëist en werkstraf voor investeringsfraude en witwassen

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar, geëist tegen een 62-jarige man uit Apeldoorn. Hij wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Tegen een 60-jarige vrouw uit Apeldoorn eiste de officier van justitieeen onvoorwaardelijke werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar, voor witwassen. Het onderzoek heeft zich gericht op een miljoenenzwendel van vorderingenportefeuilles, waarbij tenminste 12 investeerders het slachtoffer zijn geworden, en het witwassen van de opbrengst daarvan.

Toedracht

De zaak kwam aan het rollen door een aangifte van een bank. De bank was er achter gekomen dat er vorderingenportefeuilles op de markt werden aangeboden die haar eigendom waren. Deze moeilijk incasseerbare leningen werden aangeboden door de verdachte. De man zou diverse beleggers hebben overgehaald om te investeren in de portefeuilles met moeilijk incasseerbare leningen. Hij zou daarbij geschermd hebben met zijn ervaring als eigenaar van een incassobureau en goede rendementen in het vooruitzicht hebben gesteld. In werkelijkheid heeft hij mensen laten investeren in portefeuilles die hij helemaal niet bezat en waarover hij geen zeggenschap had. Samen met zijn (ex-)vrouw, die van witwassen wordt verdacht, investeerde hij volgens de officier van justitie zijn crimineel verdiende vermogen (ruim 5,7 miljoen euro tijdens de onderzoeksperiode 2006-2013) in zijn luxe levensstijl, met auto’s, paarden en een villa in Thailand.

Witwassen

Beiden worden verdacht van witwassen. Volgens de officier van justitie wist de man dat het geld van een misdrijfafkomstig was, en had de vrouw dat redelijkerwijs moeten vermoeden: “De man is de bedenker en uitvoerder van de hele investeringsfraude. Hij wist dus waar het geld vandaan kwam en ging in het huishouden over de financiën”. Daarmee is volgens het OM niet gezegd dat de vrouw daar dus niet over ging of er geen zicht op had. “Ze had in ieder geval moeten vermoeden dat er iets niet in de haak was. Met het incassobureau van haar man ging het de laatste jaren niet meer zo best en toch konden er grote hoeveelheden geld worden uitgegeven. Ze had dus moeten vermoeden dat het beschikbare geld van een misdrijf afkomstig was en dit niet zonder nader onderzoek mogen besteden zoals zij dat heeft gedaan.”.

Handelswijze

De handelswijze van de man heeft de investeerders zeer veel schade berokkend, aldus de officier van justitie. “De financiële schade is het duidelijkst. De investeerders in de portefeuilles zijn tonnen en meer kwijtgeraakt, soms van hun pensioenvoorziening of erfenis. Maar ook de niet-financiële gevolgen zijn zichtbaar. De gedupeerden zijn er achter gekomen dat hun vermogen opgesoupeerd is door iemand die ze vertrouwden, die soms zelfs een vriend was. Er is misbruik gemaakt van hun vertrouwen”.

De officier van justitie heeft tijdens de zitting omverbeurdverklaring van de villa in Thailand gevraagd.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^