Geen vervolging na aangifte identiteitsfraude Rambam

Het Openbaar Ministerie (OM) te Amsterdam heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen medewerkers van het VARA televisieprogramma Rambam.

Twee stadsdelen hadden  in januari en februari van dit jaar aangifte tegen hen gedaan wegens (poging tot) identiteitsfraude. Journalisten van het programma hadden geprobeerd een identiteitskaart aan te vragen met de pasfoto van een ander.

In het ene geval kwam het stadsdeelkantoor tijdens de aanvraag al achter de fraude. In het andere geval is het een journalist gelukt de identiteitskaart versterkt te krijgen, waarna twee collega-journalisten hiermee een Akte van huwelijksaangifte hebben laten opmaken. Van een feitelijke huwelijksvoltrekking is het niet gekomen, omdat de fraude tussentijds ontdekt werd. De identiteitskaart is vervolgens in beslag genomen.

Door de politie is onderzoek gedaan, waarbij de betrokkenen zijn gehoord. Op basis van de resultaten van dit onderzoek, is de officier van justitie van mening dat de (poging) tot identiteitsfraude in dit geval niet strafbaar is. Het plegen van de feiten was voor de journalisten namelijk noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat het mogelijk is om op deze wijze een andere identiteit aan te nemen. Het maatschappelijk belang van de reportage weegt in dit geval zwaarder dan  de ernst van de gepleegde feiten. Daarnaast telt mee dat de journalisten het aantal delicten beperkt hebben gehouden en niet onnodig lang zijn doorgegaan met het plegen van strafbare feiten.

Wel acht het OM het strafbaar dat de valse identeitskaart niet direct na het journalistieke gebruik aan de gemeente is geretourneerd. Omdat dit een gering vergrijp is, wordt dit voorwaardelijk geseponeerd.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^