Fiod rolt bende op die wordt verdacht van illegale handel in sterke drank


De Fiod heeft met zeven arrestaties en doorzoekingen afgelopen week een criminele groepering opgerold die wordt verdacht van illegale handel in allerlei soorten sterke drank, zoals Rum, Whiskey, Cognac, Wodka en Jenever in de periode vanaf juli 2010. In het strafrechtelijk onderzoek -dat onder leiding staat van het Functioneel Parket- zitten inmiddels vier verdachten uit Rotterdam en Den Haag vast. De verdachten hielden zich vermoedelijk ook bezig met belastingfraude, valsheid in geschrift en het witwassen van de honderdduizenden euro's die ze met de criminele activiteiten verdienden.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vandaag een 35-jarige man uit Den Haag in bewaring gesteld. Afgelopen maandag zijn drie mannen van 21, 52 en 42 jaar uit Rotterdam voor veertien dagen in bewaring gesteld. Zij werden afgelopen vrijdag op heterdaad aangehouden, samen met nog twee mannen die na verhoor weer op vrije voeten zijn gesteld. Zij waren bezig om in een loods een vrachtwagen vol drank leeg te halen. De hoofdverdachte in dit onderzoek naar accijnsfraude is de 42-jarige Rotterdammer. Zijn 32-jarige vriendin is afgelopen maandag ook aangehouden, maar zij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Het onderzoek door de FIOD startte begin dit jaar. Over alcoholhoudende dranken moet accijnsbelasting afgedragen worden. Accijnsbelasting is een verbruikersbelasting, die moet worden betaald in het land waar de drank geconsumeerd wordt. De verdachten probeerden onder de accijnsbelasting uit te komen. Ze kochten de drank in bij een groothandel en deden alsof de drank bestemd was voor Duitsland of een ander Europees land. Het vermoeden is dat de drank nooit in het buitenland aan kwam, maar gewoon in Nederland werd verkocht. Daarnaast knoeiden ze vermoedelijk met de cijfers van de omzet, waardoor ze minder omzetbelasting hoefden te betalen. Belastingfraude werkt zeer ondermijnend, daarom pakt de overheid dit aan.

De FIOD heeft begin deze week vier woningen in Rotterdam en Den Haag doorzocht en een bedrijfspand in de omgeving van Venlo. Afgelopen vrijdag werd al een loods in de omgeving van Rotterdam en een slijterij in Rotterdam doorzocht. Er zijn drie auto's, een heftruck, twee quads, een aanhangwagen, een palletlader in beslag genomen. Bij de actie van afgelopen vrijdag zijn ook duizenden flessen sterke drank in beslag genomen.

Bron: Openbaar Ministerie

Print Friendly and PDF ^