FIOD houdt twee mannen aan in onderzoek naar criminele dienstverleners

De FIOD heeft afgelopen dinsdag in Cyprus en Den Haag een organisatie opgerold die buitenlandse rechtspersonen en juridische constructies met buitenlandse rechtspersonen aanbood, waarmee klanten de mogelijkheid werd geboden om uit het zicht van Nederlandse autoriteiten zoals de belastingdienst en justitie te blijven. Op Cyprus is een 44-jarige Nederlander aangehouden. De FIOD hield in Den Haag een 43-jarige man aan.

Beide mannen worden er van verdacht dat zij met hun bedrijf, dat weer uit meerdere bedrijven bestond,  in Nederland en op Cyprus onder andere Limiteds voor klanten hebben opgericht. Bij een deel van die Limiteds werd het bestuur gevormd door bestuurders van het bedrijf op Cyprus. Hierdoor is het vermoeden dat de twee verdachten gezamenlijk een trustdienst voor klanten in Nederland verrichten, namelijk het zijn van bestuurder in opdracht van een derde. Dat is niet toegestaan zonder vergunning. De verdenking is daarnaast dat de verdachten gezamenlijk een criminele organisatie vormden, die een deel van de klanten hielp bij het plegen van strafbare feiten zoals faillissementsfraude, fiscale delicten en valsheid in geschrifte. Het vermoeden is dat verdachten zo miljoenen euro's uit het zicht van Nederlandse autoriteiten hebben gehouden.

De 43-jarige man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De Cypriotische autoriteiten zullen de 44-jarige man overleveren aan Nederland. Het onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte van DNB in april 2013. Op Cyprus is een woning en een kantoor doorzocht. De FIOD doorzocht twee woningen in Den Haag en Zoetermeer en een bedrijfspand in Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie en contant geld.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^