Europese Commissie: nog 144 bedrijven op slot wegens eierschandaal

In Nederland zitten nog 144 kippenbedrijven op slot in verband met het eierschandaal. Het waren er 281. In België zijn het er nog 30 van de 93. Ze worden pas gedeblokkeerd als de hoeveelheid giftige fipronil in de eieren en het kippenvlees onder de maximale EU-normen zit.

Dat zei een hoge vertegenwoordigster van de Europese Commissie tijdens een zitting over het eierschandaal van het landbouwcomité van het Europees Parlement. Ze zei dat er verontreinigde eieren op de markt zijn gebracht in 22 landen binnen en buiten de EU. Oekraïne en Oman hebben nog een importverbod op eieren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Ze zei dat de commissie pas op 20 juli via het Europese waarschuwingssysteem RRASF op de hoogte werd gesteld van verontreinigde eieren in België door het gebruik van fipronil bij het bestrijden van bloedluis in legkipbedrijven. ,,Er zijn ook aanwijzingen dat illegale behandelingen al in 2016 plaatsvonden.” Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in november tips over het illegale gebruik van fipronil in eierbedrijven binnengekomen. Uiteindelijk is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Volgens de functionaris ,,moeten we niet bagatelliseren, maar het risico voor de volksgezondheid lijkt zeer beperkt te zijn geweest.” Veel europarlementariërs zijn boos dat het zo lang heeft geduurd voordat de informatie de consument bereikte. De commissie vindt dat het waarschuwingssysteem goed werkt, maar ze onderzoekt wel of lidstaten het conform de regels hebben gebruikt. Volgens EU-parlementariër Jan Huitema (VVD) hangt er mogelijk ,,een angstcultuur in de lidstaten” om dit soort zaken te melden.

In verband met het schandaal zitten de twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend vast. Ze zouden fipronil hebben geleverd of gebruikt voor het schoonmaken van stallen met leghennen.

 

Bron: Europa Nu

 

 

Print Friendly and PDF ^