EU-akkoord over aanpak crimineel geld

Het wordt voor Europese landen makkelijker om crimineel geld te innen. Het Europees Parlement stemde gisteren in met regels om het simpeler te maken geld of goederen van verdachten te bevriezen of in beslag te nemen als de kans bestaat dat de goederen of het geld anders worden weggesluisd.

Het wordt voor EU-lidstaten bovendien makkelijker geld en spullen te confisqueren van personen die op de vlucht zijn geslagen, ziek of overleden zijn. In beslag genomen goederen zouden moeten worden ingezet ten voordeel van gedupeerden.

EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) verwelkomde de uitkomst van de stemming. "Deze wet maakt het makkelijker voor de politie om criminelen te raken waar het echt pijn doet: in hun portemonnee."

Volgens de EU wordt op dit moment minder dan 1 procent van de opbrengsten van misdrijven, zoals drugshandel, vervalsing en mensenhandel, bevroren en in beslag genomen.

Achtergrond

De richtlijn heeft tot doel de autoriteiten van de lidstaten beter in staat te stellen de winsten die criminelen halen uit grensoverschrijdende, ernstige en georganiseerde criminaliteit, te ontnemen. In de richtlijn worden minimumvoorschriften voor de lidstaten vastgesteld met betrekking tot de bevriezing en confiscatie van criminele vermogensbestanddelen Een voorbeeld van het eerste (bevriezing) is het leggen van beslag op de bankrekening van een crimineel, een voorbeeld van het tweede (confiscatie) is het in beslag nemen van eigendommen zoals auto’s, huizen, contant geld e.d..

Het aannemen van deze minimumvoorschriften zal leiden tot een harmonisatie van nationale wetgeving, en zal dus het wederzijdse vertrouwen en de doeltreffendheid van grensoverschrijdende samenwerking bevorderen.

Nederland en Europa

Het Nederlandse kabinet ondersteunt het voorstel voor verdere versterking van de internationale samenwerking, en maakt zich vooral sterk voor een wederzijdse erkenning van confiscatiebeslissingen tussen de lidstaten. Wel wenst het kabinet, net als het Europees Parlement, dat de bepalingen betreffende criminaliteit breder opgevat worden. Het voorstel beperkt zich nu tot grensoverschrijdende, ernstige en georganiseerde criminaliteit; daaronder vallen terrorisme, mensenhandel en seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen, illegale drugshandel, witwassen, corruptie, vervalsing van betaalmiddelen, computercriminaliteit, georganiseerde criminaliteit en illegale wapenhandel. Het kabinet wil dat ook in andere gevallen criminele winsten kunnen worden ontnomen.

Bron: Europa Nu

Lees meer:

Print Friendly and PDF ^