Eis: celstraf voor sauna-exploitant vanwege dood klant

Het Functioneel Parket heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een exploitant van een sauna in Ridderkerk. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de 55-jarige man uit Nieuwerkerk a/d IJssel dat de sauna in 2007 voor klanten en werknemers zeer onveilig was. Eén klant overleed als gevolg van legionellabesmetting. Een andere klant is ernstig ziek geworden.

Het OM verwijt de man zware mishandeling met voorbedachte raad, waardoor één slachtoffer zelfs is overleden. Twee bezoekers van de sauna liepen in november 2007 de veteranenziekte op na een bezoek aan de sauna. Uit onderzoek komt naar voren dat één bezoeker de ziekte vermoedelijk opliep in een bubbelend voetenbad, waarin een forse overschrijding van de toegestane hoeveelheid legionella is gemeten. Een eerdere overschrijding was niet gemeld, zei de officier van justitie op zitting: " De sauna-exploitant gaf een ander personeelslid de opdracht om de besmetting stil te houden, om onrust te voorkomen." Dat terwijl besmetting al op grote afstand mogelijk is. Het was niet de eerste keer dat er een legionellabesmetting was: "De staat van de sauna was al jaren niet in orde. In de sauna waren veel leidingstukken met stilstaand water, hoge omgevingstemperaturen en slechte isolatie. De exploitant nam keer op keer - ondanks de talloze  waarschuwingen - geen of onvoldoende maatregelen." Positieve legionellaresultaten werden niet altijd gemeld aan het bevoegde gezag. "Dan kun je er op wachten dat er een keer iemand ziek wordt," zei de officier op zitting.

In december 2007 heeft de burgemeester van Ridderkerk de sauna gesloten, omdat er sprake was van een groot risico ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van mensen. "Dat verbod werd door de sauna-exploitant genegeerd: Tijdens de sluiting waren er nog bezoekers in de zaak." De officier van justitie noemde de feiten buitengewoon ernstig: "Verdachte dacht alleen aan het openhouden van zijn bedrijf. Terwijl veiligheid op nummer 1 hoort te staan." Verdachte haalde volgens het OM door zo te handelen een oneerlijk voordeel op de concurrenten, want veiligheid kost geld. "Deze sauna was zeer onveilig. Jarenlang kon de exploitant er iets aan veranderen maar hij deed het niet, sloeg waarschuwingen in de wind, verzweeg monsters met te hoge legionellaconcentraties. Hiermee heeft hij geaccepteerd dat vroeg of laat iemand ziek zou worden. Hij heeft zelfs dermate lang de gelegenheid gehad om zich te beraden op zijn handelen dat sprake is geweest van voorbedachte raad."  Mede daarom vindt de officier een gevangenisstraf van 18 maanden  een passende straf.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^