Cursus Bestuurlijke Boete Praktisch Benaderd Donderdag 28 november | 4 PO-punten € 295,-

De bestuurlijke boete heeft sinds de invoering ervan in 2009 een prominente plaats verworven in het handhavingsarsenaal. Binnen het bestuurs(straf)recht geldt deze inmiddels als de “belangrijkste” sanctie. Met deze cursus wordt inzicht geboden in de bestuurlijke boete als handhavingsmodaliteit. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de actualiteiten en de eerste ervaringen met het “nieuwe bestuursprocesrecht” komen aan bod.

In het tweede deel van de cursus zal uitgebreid worden ingegaan op de invloed vanuit Brussel (Europese Unie) en Straatsburg (EHRM) op het Nederlandse bestuursrecht alsook de betekenis van het EVRM en het Handvest en de consequenties voor het bestuursrecht.

Programma

Deel A: Bijpraten Nieuw bestuursprocesrecht, eerste praktijkervaringen

  • relativiteit
  • herstel gebreken
  • finale geschilbeslechting

Awb actualiteiten in:

  • handhaving en legaliseren
  • toezicht op naleving
  • herstelsancties
  • bestuurlijke boete (kernonderdeel) 

Deel B: Verdieping Invloed van Brussel (EU) en Straatsburg (EHRM)

  • Handvest
  • EVRM (met kernonderdeel nemo tenetur)

Deel C: Aan de slag Praktijkvoorbeelden, casusposities en discussie.

Docenten

Arthur de Groot is partner bij GMW Advocaten B.V. in Den Haag en is gespecialiseerd in het bestuursrecht en staatsrecht. Arthur de Groot publiceert regelmatig in vakliteratuur en landelijke dagbladen als het Financieele Dagblad over wetgeving en toezicht. Hij begon zijn loopbaan in 1997 als docent strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte vervolgens als advocaat bij het kantoor van de Landsadvocaat, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag. Verder was hij als juridisch adviseur verbonden aan de Tweede Kamer, waar hij onder meer aan het parlementaire onderzoek naar de bouwfraude en het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede heeft meegewerkt. Arthur de Groot werkt voor gemeenten en instellingen uit de non-profit-sector.

Eva Kesler is advocaat bij GMW Advocaten B.V. in Den Haag en is gespecialiseerd in het overheidsrecht. Zij is in 2005 als advocaat beëdigd in Rotterdam. Eva Kesler adviseert en procedeert in het algemeen bestuursrecht en omgevingsrecht over aansprakelijkheid, toezicht, handhaving, veiligheid en de tenuitvoerlegging van sancties. Daarnaast is zij thuis in het Europees recht en op het snijvlak van privaat- en publiekrecht, zoals bestuursrechtelijke geldschulden. Eva Kesler werkt voor zowel (semi-)overheden als commerciële partijen.

DoelgroepAdvocaten, (overheids)juristen, bedrijfsjuristen, toezichthouders, handhavers.

Niveau: Verdieping

Praktische Informatie 

Datum & tijd: Donderdag 28 november 2013 van 10.00 – 16.00 uur

Locatie: Plein 15-16 (2511 CR) te Den Haag. Op loopafstand van station Den Haag Centraal (ca. 8 minuten) en nabij Pleingarage (2 minuten).

Routebeschrijving: Klik hier voor de routebeschrijving.

Kosten: € 295,- excl. BTW Neem een kantoorgenoot mee en ontvang beiden € 25,- korting!

 

Belangstelling? Klik hier om in te schrijven, of stuur een e-mail naar inschrijven@bijzonderstrafrechtacademie.nl.

Print Friendly and PDF ^