Congres Afgeluisterde Advocaten

Datum: Donderdag 16 mei 2013
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Inloop: vanaf 9.30 uur
Locatie: Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Kosten: € 325,- excl. BTW
PO-punten: 4

Omschrijving

Wanneer de Amsterdamse advocaat Richard Korver in juni 2011 in een spreekkamer van het Huis van Bewaring in Zoetermeer op zijn cliënt wacht, ziet hij iets vreemds op de muur. Bij nadere bestudering ontdekt hij een microfoontje dat – zoals hij later zegt – ‘op listige wijze’ in de kleur van de muur is geschilderd.

Het is niet de eerste keer dat Korver het gevoel heeft dat hij wordt bespied. Een maand eerder ontdekte hij in datzelfde Huis van Bewaring een camera door het systeemplafond op te tillen. Bij de Orde van Advocaten zijn er inmiddels uit het hele land klachten binnengekomen over opnameapparatuur op plekken waar cliënten vertrouwelijk met hun advocaat dienen te kunnen spreken.

Die vertrouwelijkheid is een uitvloeisel van de geheimhoudingsplicht, met daaraan gekoppeld het verschoningsrecht. Stiekem afluisteren is uit den boze, of dat nu gebeurt op het kantoor van de advocaat, in huizen van bewaring, in rechtbanken of op andere plaatsen. Ook cliëntendossiers van advocaten mogen niet zo maar in beslag worden genomen en door derden worden ingezien.

De werkelijkheid laat zich evenwel niet binnen deze formele juridische kaders plaatsen. Advocaten worden wel degelijk afgeluisterd. Ook worden er op advocatenkantoren invallen gedaan en worden dossiers in beslag genomen. Soms is daarvoor een wettelijke basis, soms is het onduidelijk of opsporingsinstanties binnen de regels opereren. Feit is dat aan de geheimhoudingsplicht wordt geknabbeld en dat rechters deze inbreuken niet altijd sanctioneren. De misdaadbestrijding staat bovenaan, de rechtsbescherming van verdachten komt op de tweede plaats.

Op dit congres, in de Haagse Koninklijke Schouwburg – waar congresgangers zich onbespied mogen weten – wordt ingegaan op deze actuele problematiek, die alle advocaten in hun diepste kern raakt. Op donderdag 16 mei 2013 kan vrijuit worden gesproken over inbreuken op rechten van advocaten, geluisterd naar kenners uit het veld en gedebatteerd met pleitbezorgers en critici.

 • Hoe ondermijnt afluisteren de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht?
 • Met welke argumenten luisteren opsporingsdiensten uw lijnen af? Hoever mogen zij gaan in de criminaliteitsbestrijding? Welke wettelijke basis roepen zij daarbij in? Worden bevoegdheden correct gebruikt?
 • En: hoe gaan rechters om met schendingen van het beroepsgeheim?
 • Weet u of uw telefoonlijnen worden getapt? Hoe komt u daarachter? Hoe werkt dat eigenlijk, afluisteren en heimelijk bespieden? Welke snufjes worden toegepast? Hoe kunt u telefoontappen blokkeren?
 • Als u bent getapt, welke stappen kunt u dan ondernemen?

Deze en meer vragen zullen tijdens het congres worden beantwoord. Sprekers gaan met elkaar in discussie, er zijn stevige interviews, professionals nemen elkaar de maat, geen vraag wordt niet gesteld, om de hete brij heen draaien is er niet bij.

Sprekers o.a.

 • Britta Böhler (tevens dagvoorzitter) | Partner bij Böhler & hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam
 • Jan Fermon | Promovendus aan Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht & advocaat aan de balie te Brussel
 • Robert van Bosbeek | KLPD, voormalig hoofd landelijke interceptie

     En vele anderen.

Bekijk hier het volledige programma.

Datum & tijd: 16 mei 2013 | 10.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur).

LocatieKoninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3 te Den Haag Op loopafstand van Station Den Haag Centraal (ca. 8 minuten). Parkeren kunt u in de nabij gelegen garages Plein en Muzenplein.

Routebeschrijving: Klik hier voor de routebeschrijving en hier voor een routebeschrijving van deur-tot-deur. 

Kosten: € 325,- (excl. BTW)

De prijs is inclusief:

 • het boek Afgeluisterde advocaten, De toekenning en de waardering van het professionele verschoningsrecht van de advocaat, geschreven door mr. David Klein Lenderink en uitgegeven door Celsus juridische uitgeverij (winkelprijs € 27,50)
 • consumpties
 • lunch
 • afsluitende borrel

Neem een kantoorgenoot mee en profiteer beiden van € 30,- korting op de deelnameprijs!

Belangstelling? Schrijf u in via www.bijzonderstrafrechtacademie.nl of stuur een mailtje naar inschrijven@bijzonderstrafrechtacademie.nl; vermeld de naam van het congres, uw naam en adres.

U kunt ook bellen naar 070-711 39 10 of 06-19 92 09 76.

Bekijk hier de flyer.

** Voor deelname aan congres kunnen 4 PO-punten worden behaald.

 

Print Friendly and PDF ^