Clemens K. zit vast in Nederland

Clemens K., verdacht van verduistering in dienstbetrekking in de periode eind 2008/begin 2009 van ongeveer 16 miljoen euro van de Amsterdamse Stichting Fonds voor Beelden Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, zit sinds afgelopen zaterdagavond 29 juni vast in Nederland toen hij op Schiphol werd aangehouden.

K. werd vorige week in Thailand, waar hij verbleef, door de Thaise autoriteiten aangehouden. Omdat hij niet over een geldige verblijfstitel beschikte, hebben de Thaise autoriteiten besloten hem uit te zetten. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan K. een laissez-passer afgegeven voor een enkele reis naar Nederland. Deze vlucht kwam zaterdagavond aan op Schiphol alwaar verdachte kon worden aangehouden.

K. is door de rechtbank Amsterdam op 17 november 2010 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij werd bij verstek veroordeeld. Hij is nooit over de beschuldigingen gehoord nu hij nog voor zijn aanhouding vluchtte naar het buitenland.

Verdachte is vanmiddag voorgeleid aan een raadsheer van het Gerechtshof Amsterdam om hem te horen over zijn gevangenneming. Hij blijft in ieder geval de komende 30 dagen vastzitten. Daarna wordt bekeken of zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^