Beslag op miljoenen PlanB4you

Het Functioneel Parket heeft beslag gelegd op bankrekeningen van het bedrijf PlanB4you en bankrekeningen van de directeur. De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf, dat wordt verdacht van oplichting en witwassen. Er is beslag gelegd voor in totaal circa 2.500.000 euro.

De verdenking is dat het om een soort ponzi-fraude gaat. Het geld van de deelnemers die inleggen bij PlanB4you zou anders worden besteed dan beloofd.

Via filmpjes op Youtube en op georganiseerde bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over de werking van het concept PlanB4you. PlanB4you houdt mensen voor, dat ze makkelijk geld kunnen verdienen door te klikken op ‘blokjes’ met banners met advertenties. Het bedrijf geeft presentaties om eventuele nieuwe inleggers te verleiden. Daarnaast belooft het bedrijf dat je geld kan verdienen door andere mensen te enthousiasmeren om deel te nemen aan het project. Deze deelnemers komen dan als het ware onder de aanbrenger te hangen hetgeen weer extra inkomen oplevert voor de aanbrenger. Naast het klikken op de banners heeft PlanB4you ook nog een webshop waar goederen tegen “hoge” kortingen kunnen worden aangeschaft.

Duizenden mensen in onder andere Nederland, Duitsland, België, Slovenie en Italië hebben de afgelopen maanden geld ingelegd bij PlanB4you. Deelnemers/mensen starten vaak met een inleg van €40 maar worden vervolgens verleid om grotere bedragen in te leggen tot wel enkele duizenden euro's. In filmpjes is te zien dat wordt gesproken over een dagwinst tussen de 30 cent en 2 euro. De opbrengsten zouden kunnen oplopen tot 25% winst per maand. De boodschap die naar voren komt uit filmpjes en de presentaties is dat men door deel te nemen aan het concept in korte tijd zo'n groot vermogen kan opbouwen dat dat andere inkomsten overbodig maakt. Plan A is je huidige inkomen, je baan, een uitkering of je pensioen en met planB bouw je een (groot) additioneel vermogen op.

De leden krijgen voor de inleg van echt geld, een fictief bedrag op hun PlanB4you account terug. Het vermoeden is dat de rendementen worden betaald uit de inleg van andere deelnemers. Van noemenswaardige in- en verkoopactiviteit door PlanB4you is vermoedelijk geen sprake, er zou dus geen rendement worden gehaald met de ingelegde gelden. Er zouden privé-uitgaven van de inkomsten worden gedaan, zoals de aankoop van dure auto's.

Beslag

De FIOD heeft op 26 augustus bij een internationale actie in totaal 6 panden in Nederland en België doorzocht. De FIOD doorzocht een bedrijfspand in Den Bosch en een woning in Hoofddorp. De Belgische Federale Politie heeft een woning en drie bedrijfspanden doorzocht. Er is behalve beslag op bankrekeningen ook beslag gelegd op zeven auto’s, waaronder een Maserati, Jeep en Porsche. Het beslag is gelegd om te voorkomen dat het geld weggemaakt kan worden. De verdachten in het onderzoek hebben bezwaar gemaakt tegen de beslaglegging door de FIOD en het Functioneel Parket. Begin december heeft de rechtbank Amsterdam bepaald dat die klachten ongegrond zijn. Het geld is nog onder beslag bij het Openbaar Ministerie. PlanB4you geeft aan inmiddels meer dan 20.000 leden te hebben. Op de site van de Belastingdienstis meer informatie beschikbaar voor participanten van PlanB4you die contact willen met de FIOD.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^