Aanpak btw-carrouselfraude België werpt zijn vruchten af

In 2012 is het bedrag aan btw-fraude teruggedrongen van 27,9 miljoen euro in 2011 tot 18,5 miljoen euro, zo blijkt uit een nieuw record voor onze zuiderburen. Dat blijkt het jaarverslag van de Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit (DJF) van de federale gerechtelijke politie, dat gisteren werd gepresenteerd.

In 2001 liep de de Belgische staat nog een bedrag van 1,1 miljard euro mis als gevolg van btw-fraude. "In dat jaar werd een samenwerkingsprotocol tussen politie en fiscus afgesloten om de strijd tegen de carrouselfraude aan te gaan", aldus hoofdcommissaris Johan Denolf, directeur Economische en Financiële criminaliteit. Met succes: elf jaar later is de schade beperkt tot 18,5 miljoen euro.

in de optiek van John Crombez, staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en fiscale fraude, is btw-carrousels niet verdwenen maar verplaatst naar andere landen. Hij koppelt het succes van de bestrijding van btw-fraude aan "een goede techniek en goede investeringen in een kleine ploeg”. "De snelheid waarmee men gegevens detecteert, lost veel problemen op", aldus Crombez bij de presentatie van het verslag. De aanpak is inmiddels een voorbeeld te noemen voor andere Europese landen.

 Bron: hln.be

Print Friendly and PDF ^