Aanhouding voor miljoenenfraude met toeslagen kinderopvang

De politie op Curaçao heeft zondag 20 januari op verzoek van het Functioneel Parket een 36-jarige verdachte van miljoenenfraude aangehouden. De man heeft vermoedelijk voor vele tientallen huishoudens in Nederland ten onrechte kinderopvangtoeslag aangevraagd. De verdachte is deze week overgeleverd aan Nederland en vandaag voorgeleid voor de rechtbank Amsterdam. Die heeft zijn voorlopige hechtenis met 90 dagen verlengd.

Het vermoeden is dat de verdachte moeders uit voornamelijk Amsterdam-Zuidoost benaderde met de mededeling dat zij recht hadden op een toeslag voor kinderopvang. De huishoudens maakten waarschijnlijk geen gebruik van kinderopvang. Dat blijkt uit onderzoek van de FIOD.

De moeders moesten persoonlijke gegevens zoals hun bankrekeningnummer en DigiD-code afgeven, waarmee verdachte (of een van zijn medeverdachten) vermoedelijk een aanvraag voor de toeslag indiende bij de Belastingdienst. Huishoudens ontvingen door deze fraude tot tienduizenden euro's,  terwijl zij daar geen recht op hadden.  Het vermoeden is dat de verdachte doorgaans een vergoeding van duizenden euro's vroeg voor het regelen van de toeslag.

De man is vermoedelijk betrokken geweest bij 285 onterechte aanvragen voor kinderopvangtoeslag. Daarmee is naar schatting een bedrag van 6 miljoen euro gemoeid.

Ondermijning Mensen die ten onrechte een toeslag voor kinderopvang aanvragen, maken misbruik van gemeenschapsgeld. Dergelijke fraude ondermijnt het vertrouwen in de overheid; daarom treden de FIOD en het Functioneel Parket hier tegen op.

De aanpak richt zich niet enkel op verdachten die het misbruik van de regeling voor kinderopvangtoeslag op grote schaal organiseren en faciliteren. Ook huishoudens die de toeslag ten onrechte hebben ontvangen, moeten zich verantwoorden.

Politierechter De politierechter van de rechtbank Amsterdam behandelt op de vrijdagen van 8, 15 en 22 februari zaken van huishoudens die vermoedelijk ten onrechte een toeslag hebben gekregen voor kinderopvang. Het gaat in totaal om achttien zaken. Dertien daarvan houden verband met aanvragen waarbij bovenstaande verdachte waarschijnlijk betrokken was. Afgelopen jaar is al een reeks zaken tegen gezinnen die ten onrechte een toeslag kregen, afgedaan.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^