HvJ EU over bewaren van biometrische en genetische gegevens van personen die strafrechtelijk zijn veroordeeld

HvJ EU 30 januari 2024, C-118/22 (Direktor na Glavna direktsia „Natsionalna politsia“ pri MVR – Sofia)

Politiediensten mogen niet zonder enige beperking in de tijd tot het overlijden van de betrokkene de biometrische en genetische gegevens bewaren van eenieder die onherroepelijk is veroordeeld wegens een opzettelijk gepleegd strafbaar feit. Hoewel de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen een dergelijke algemene en ongedifferentieerde bewaring rechtvaardigen, moeten de nationale autoriteiten de verwerkingsverantwoordelijke de verplichting opleggen om periodiek na te gaan of het nog langer nodig is die gegevens te bewaren, en moeten zij de betrokkene het recht toekennen om die gegevens te doen wissen indien dat niet meer het geval is. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Bulgaarse rechter.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ EU: de herkwalificatie van een strafbaar feit op eigen initiatief van de rechter kan verenigbaar zijn met de EU-waarborgen van de rechterlijke onpartijdigheid

HvJ EU 9 november 2023, C-175/22 (BK)

De mogelijkheid voor een rechter om het ten laste gelegde op eigen initiatief of op voorstel van de beklaagde juridisch anders te kwalificeren dan het openbaar ministerie aanvankelijk had gedaan, is niet in strijd met de waarborgen van de rechterlijke onpartijdigheid zoals verankerd in het EU-Handvest van de grondrechten. De rechter moet de beklaagde wel tijdig op de hoogte brengen van de voorgenomen nieuwe kwalificatie, zodat deze persoon de gelegenheid heeft om zijn rechten van verdediging in het licht van de nieuwe in aanmerking genomen kwalificatie concreet en doeltreffend te kunnen uitoefenen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ EU verduidelijkt de voorwaarde van een ‘uitgebreid onderzoek’ met het oog op de toepassing van het beginsel ne bis in idem

HvJ EU 19 oktober 2023, C-147/22 (Központi Nyomozó Főügyészség)

In de Schengenuitvoeringsovereenkomst (SUO) en het EU-Handvest is het beginsel vastgelegd dat iemand niet tweemaal in een strafrechtelijke procedure voor hetzelfde delict mag worden berecht of gestraft (ne bis in idem). Voor de toepassing van dit beginsel moet onder meer zijn voldaan aan de voorwaarde dat er sprake is van een eerdere onherroepelijke strafrechtelijke beslissing, die genomen is na een ‘beoordeling van de zaak ten gronde’. De enkele omstandigheid dat een openbaar ministerie tijdens het onderzoek de verdachte niet heeft verhoord, omdat een dwangmaatregel om hem te lokaliseren geen resultaat heeft opgeleverd, kan niet de vaststelling rechtvaardigen dat er geen uitgebreid onderzoek is verricht om de zaak ten gronde te kunnen beoordelen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ EU: nationale verboden, om schendingen van de plicht om verdachten te informeren over hun recht om te zwijgen te onderzoeken, toegestaan

Hof van Justitie EU 22 juni 2023, C-660/21 (Procureur de la République v K.B. en F.S.)

Nationale Franse wetgeving verbiedt de rechter om in een strafzaak uit eigen beweging een schending aan te kaarten van de verplichting die aan bevoegde autoriteiten is opgelegd om verdachten of beschuldigde personen onverwijld in te lichten over hun recht om te zwijgen. Het HvJ-EU heeft bepaald dat EU-wetgeving niet aan deze nationale wetgeving in de weg staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Uitspraak HvJ EU over financiële belangen van de EU vs. fundamentele rechten

Hof van Justitie EU 24 juli 2023, C-107/23 (PPU)

Op 24 juli 2023 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie de verplichtingen van lidstaten die voortvloeien uit de noodzaak om fraude aan te pakken die potentieel de belangen van de EU zouden kunnen schade verduidelijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^