Ontneming wederrechtelijke verkregen voordeel uit niet-ambtelijke omkoping: Vereenzelviging aandeelhouder en B.V.

Gerechtshof Amsterdam 21 september 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:2187

De advocaat-generaal heeft zich op het standpunt gesteld dat het vermogen van betrokkene 2 B.V. vereenzelvigd dient te worden met dat van haar directeur-grootaandeelhouder betrokkene 1 en gevorderd dat aan de betrokkene de verplichting zal worden opgelegd tot betaling aan de Staat van een bedrag van €7.001.707 ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, waarbij de betalingsverplichting hoofdelijk dient te worden opgelegd aan de betrokkene en betrokkene 2 B.V.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM niet-ontvankelijk nu bij verdachte het gerechtvaardigde vertrouwen is gewekt dat de ontnemingsvordering zou komen te vervallen

Rechtbank Midden-Nederland 24 augustus 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:4402

Met de raadsvrouw en de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat Verdachte na ontvangst van dit e‑mailbericht geen rekening meer had hoeven te houden met een ontnemingsvordering. Verdachte mocht er gerechtvaardigd op vertrouwen dat de ontnemingsvordering was komen te vervallen. De rechtbank zal het openbaar ministerie daarom niet ontvankelijk verklaren in de ontnemingsvordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming na eerdere veroordeling zakenpartners voor creëren schijnwerkelijkheden

Rechtbank Oost-Brabant 4 juli 2023, ECLI:NL:RBOBR:2023:3235

Een 67-jarige vrouw uit Gennep en haar 86-jarige zakenpartner dienen beiden ongeveer 10 miljoen euro aan de Staat betalen aan wederrechtelijk verkregen voordeel. De man en vrouw waren decennialang actief met de wereldwijde handel in overtollige Amerikaanse legeronderdelen en met het verstrekken van grote financieringen. De rechtbank oordeelde in december 2021 dat het stel leiding gaf aan het witwassen van miljoenen euro's tussen 2007 en 2017. Zij richtten bedrijven op in binnen- en buitenland, waar zij zelf achter schuilgingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat is de consequentie van door OM te laat nemen conclusie van eis in schriftelijke voorbereidingsprocedure voor ontneming?

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 27 juni 2023, ECLI:NL:RBZWB:2023:4473

De mogelijkheid tot het instellen van een schriftelijke conclusiewisseling wordt vormgegeven in een zogenaamde kan-bepaling. Dat maakt dat er geen verplichting bestaat voor de rechtbank tot het gelasten van een schriftelijke conclusiewisseling. De Procedure Ontnemingszaken bepaalt dat bij het niet tijdig nemen van een conclusie het recht om te concluderen vervalt. De rechtbank overweegt dat, als de conclusie van eis van de officier van justitie vervalt, zij nog steeds op de ontnemingsvordering kan beslissen. De vordering is immers op tijd ingediend en vormt de grondslag van de behandeling ter terechtzitting in de ontnemingsprocedure. Het gelasten van een schriftelijke conclusiewisseling zorgt er met name voor dat de behandeling van de ontnemingszaak ter zitting wordt bekort en een doelmatige besluitvorming wordt bevorderd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontneming: ondanks onjuiste betekening kon veroordeelde rechtspersoon gebruikmaken van aanwezigheidsrecht. Bij verstek toewijzing vordering van 2 miljoen.

Rechtbank Rotterdam 22 juni 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:5493

De veroordeelde heeft zich, samen met anderen, gedurende een periode van anderhalf jaar schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift. De veroordeelde heeft inkoopfacturen opgesteld voor het inlenen van personeel en deze ingediend bij zorgvergoeders. Hoewel de oproeping in formele zin niet juist is betekend, was de veroordeelde op de hoogte van de zitting en voldoende gelegenheid heeft gehad om gebruik te maken van haar aanwezigheidsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^