Werkstraf geëist voor verduisteren ruim een ton van goede doelen stichting

Tegen de voormalig directeur van de Stichting Childright Fund (CFR) heeft het OM op vrijdag 8 juli een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden geëist. Het OM verdenkt hem van het verduisteren van bijna 115 duizend euro, bedoeld voor kinderen die in de derde wereld onder erbarmelijke omstandigheden wonen.

De feiten speelden zich tussen 2004 en 2006 af. Uit onderzoek van de politie blijkt dat in de periode waarin de verdachte bij de stichting werkte slechts 17% van de ontvangen donaties is overgemaakt aan buitenlandse projecten.

De verdachte beschikte als enige over de bankpassen van de stichting en deed het gros van de betalingen, (kas) opnames en overboekingen. Hij werd niet gecontroleerd op het doen van de uitgaven. Mogelijke legale uitgaven, maar zonder facturen, werden vermengd met illegale uitgaven. Het OM verwijt de 61-jarige verdachte minimaal een bedrag van 1,15 ton euro te hebben verduisterd.

De verdachte die geen legaal inkomen had, gebruikte volgens het OM de rekeningen van de stichting als financiële bron.  De stichting had geen arbeidsovereenkomst met hem gesloten en salaris vastgesteld. Ook bestaan er geen contracten waaruit zou moeten blijken dat hij recht had op een vergoeding.

De 61-jarige verdachte leefde volgens het OM op grote voet. Het OM verwijt hem het verduisterd geld voor privé uitgaven te hebben gebruikt zoals dure reizen naar het buitenland, te hebben overgeboekt naar een rekening van zijn vrouw in Amerika en besteed te hebben in het casino.

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij alleen oog had voor eigen gewin. Door zijn handelen heeft hij ervoor gezorgd dat een groot deel van het ingezamelde geld niet gebruikt kon worden voor hulp aan de kinderen. Ook verliest het publiek het vertrouwen in goede doelen organisaties die afhankelijk zijn van donaties.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^