Douane in EU vindt minder nepartikelen

De douane in de Europese Unie heeft vorig jaar 31 miljoen nepartikelen onderschept met een totale straatwaarde van 580 miljoen euro. Dat is minder dan in 2016. Toen ging het om 41 miljoen namaakartikelen met een waarde van ruim 670 miljoen euro. In Nederland was sprake van een daling van 12 procent, naar ruim 1,9 miljoen artikelen.

Read More
Print Friendly and PDF

EUIPO: namaakproducten kosten Nederland jaarlijks 1,8 miljard euro

Namaakproducten in de EU kosten legitieme fabrikanten jaarlijks 60 miljard euro ofwel gemiddeld 7,5 procent van hun omzet. In Nederland is het verlies aan rechtstreekse verkopen circa 1,8 miljard euro ofwel 5,2 procent van de jaaromzet.

Read More
Print Friendly and PDF

IE-fraude: in voorraad hebben van 240 paar schoenen met een valse merknaam. Hof acht voorwaardelijk opzet op valsheid van de schoenen aanwezig.

Gerechtshof Amsterdam 24 mei 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:5613

De verdachte heeft inbreuk gemaakt op het merkenrecht van een ander door opzettelijk 240 paar schoenen, die valselijk waren voorzien van de merknaam, in voorraad te hebben. Dat schaadt de merknaam, hetgeen het slachtoffer schade kan berokkenen.

Read More
Print Friendly and PDF

Aanhoudingen wegens handel in merkvervalste kleding

De FIOD heeft gisteren 4 verdachten aangehouden die zich vermoedelijk op grote schaal bezighielden met de import en handel in merkvervalste kleding. De importeur, iemand die de kleding voorzag van labels en logo’s en een handelaar en zijn compagnon zijn aangehouden.

Read More
Print Friendly and PDF

Niet-ontvankelijkheid: OM heeft in strijd met de Richtlijn intellectuele‑eigendomsfraude geen transactie aangeboden

 

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 7 maart 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:2242

Ter terechtzitting heeft de raadsman bepleit dat het openbaar ministerie niet‑ontvankelijk dient te worden verklaard in de vervolging. Als eerste dat gehandeld is in strijd met de Aanwijzing intellectuele‑eigendomsfraude. Ten tweede dat dat het openbaar ministerie is overgegaan tot het dagvaarden van de verdachte, terwijl de Richtlijn voor strafvordering intellectuele‑eigendomsfraude, voorschrijft dat bij een hoeveelheid van 50 tot 100 inbreuk makende goederen een transactie wordt aangeboden in combinatie met het doen van afstand van de goederen.

Read More
Print Friendly and PDF

Brussel wil hardere aanpak namaakartikelen

Het moet makkelijker worden om makers van nepgoederen aan te pakken. De Europese Commissieheeft daarom maatregelen gepresenteerd die de patenten, merkrechten en ontwerpen van Europese bedrijven beter moeten beschermen. Bij 5 procent van de goederen die de EU importeert is sprake van namaak of piraterij. Hiermee is 85 miljard euro gemoeid.

Read More
Print Friendly and PDF

Veroordeling tot voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf voor IE-fraude (art. 337Sr)

Rechtbank Overijssel 30 oktober 2017, ECLI:NL:RBOVE:2017:4030

Een 49-jarige man uit Haaksbergen is veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 180 uur. De man voerde vervalste fietsonderdelen in met de bedoeling om deze te verkopen. Onwetende kopers zouden na aankoop worden opgescheept met producten van een aanzienlijk slechtere en daarmee wellicht zelfs gevaar zettende kwaliteit. De man maakte inbreuk op erkende wielermerken als FFWD Fast Forward, Pinarello, Most, Dura Ace en Easton, met als doel snel geld te verdienen.

Read More
Print Friendly and PDF

Douane EU onderschept 41 miljoen nepartikelen

De douane van de EU-lidstaten heeft vorig jaar 41 miljoen namaakartikelen in beslag genomen ter waarde van meer dan 670 miljoen euro. Zo'n 80 procent van de vervalste spullen die de douane-autoriteiten aan de buitengrenzen van de EU confisqueerden kwam uit China. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF

FIOD en Douane halen aanbieder van nep-Rolexen van de markt

Op 11 juli heeft de FIOD een 45-jarige man uit Enschede aangehouden op verdenking van het aanbieden van merkvervalste horloges en witwassen. De horloges werden onder andere aangeboden op Facebook en Marktplaats. Het gaat om nephorloges van bekende, dure merken, zoals Rolex. Bij doorzoekingen in de woning van verdachte is beslaggelegd op administratie,  ruim 100 merkvervalste horloges en een BMW M3. De merkvervalste horloges worden vernietigd.

Read More
Print Friendly and PDF

Ontvankelijkheid OM & Aanwijzing intellectuele-eigendomsfraude

Hoge Raad 18 april 2017, ECLI:NL:HR:2017:700

In zijn overwegingen heeft het Hof geoordeeld dat het Openbaar Ministerie ter zake van het tenlastegelegde feit kan worden ontvangen in de vervolging van de verdachte, nu het handelen van de verdachte onder "grootschalige namaak en piraterij, gepleegd in beroep of bedrijf, die de markt verstoren" als bedoeld in de Aanwijzing valt en dat daarmee het algemeen belang in het geding is gekomen.

Read More
Print Friendly and PDF