NVWA en Marktplaats slaan handen ineen in strijd tegen verboden producten

De NVWA en Marktplaats maken vandaag bekend samen te gaan werken om handel in illegale producten tegen te gaan. Vandaag ondertekenden zij een samenwerkingsdocument met afspraken die helpen advertenties met verboden waar zoveel als mogelijk te weren van de handelssite. Gezamenlijk zetten de partijen zich in voor betere voorlichting en toezicht. Daarbij gaat het om handel in verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

15 maanden gevangenisstraf geëist voor handelen in namaakartikelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Rotterdam 15 maanden celstraf geëist tegen twee verdachte mannen van 28 en 29 jaar oud, voor het handelen in namaakartikelen. Volgens het OM hebben de verdachten in nauwe samenwerking gehandeld in nagemaakte artikelen van de merken Beats, Samsung, Adidas, Bose, Kingston en Sandisk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Is de lettercombinatie 'KvK', in de bewezenverklaring omschreven als het woordmerk van de Kamer van Koophandel Nederland, een auteursrechtelijk beschermd werk?

Hoge Raad 8 januari 2018, ECLI:NL:HR:2019:6

Het middel komt op tegen de bewezenverklaring van het onder 2 tenlastegelegde. Het voert daartoe onder meer aan dat het Hof ten onrechte, althans onvoldoende gemotiveerd, heeft geoordeeld dat de lettercombinatie 'KvK', in de bewezenverklaring omschreven als het woordmerk van de Kamer van Koophandel Nederland, een auteursrechtelijk beschermd werk is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Douane in EU vindt minder nepartikelen

De douane in de Europese Unie heeft vorig jaar 31 miljoen nepartikelen onderschept met een totale straatwaarde van 580 miljoen euro. Dat is minder dan in 2016. Toen ging het om 41 miljoen namaakartikelen met een waarde van ruim 670 miljoen euro. In Nederland was sprake van een daling van 12 procent, naar ruim 1,9 miljoen artikelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EUIPO: namaakproducten kosten Nederland jaarlijks 1,8 miljard euro

Namaakproducten in de EU kosten legitieme fabrikanten jaarlijks 60 miljard euro ofwel gemiddeld 7,5 procent van hun omzet. In Nederland is het verlies aan rechtstreekse verkopen circa 1,8 miljard euro ofwel 5,2 procent van de jaaromzet.

Read More
Print Friendly and PDF ^