Drie Rotterdamse goudhandelaren verdacht van belastingfraude

De FIOD en politie hebben op 15 augustus drie bedrijfspanden in Rotterdam en drie woningen in Breda en Ridderkerk doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belastingdienst zet het Europese correctiemechanisme van “wist of behoorde te weten” te snel in

Bij de Belastingdienst wordt ingezet op het onderzoeken van Nederlandse ondernemers die deel uitmaken van een keten van leveringen waarbij btw-fraude zich in een andere EU-lidstaat zou hebben afgespeeld. Sinds de uitspraak van het Hof van Justitie op 18 december 2014 (Italmoda) is het voor de inspecteur namelijk mogelijk om in grens overschrijdende btw-fraude de aanspraak op het recht van aftrek, vrijstelling (bij intracommunautaire leveringen) of teruggaaf te weigeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Elektronische handel nog steeds kwetsbaar voor de ontduiking van btw en douanerechten

Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer moet nog een oplossing worden gevonden voor veel uitdagingen op het gebied van de inning van de juiste bedragen aan btw en douanerechten op elektronische handel. In het bijzonder zijn de EU-controles ontoereikend om fraude te voorkomen en misbruik op te sporen terwijl de handhaving van de inning nog steeds niet doeltreffend is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Explosieve toename meldingen ongebruikelijke transacties bij FIU-Nederland

In 2018 zijn in totaal 753.352 ongebruikelijke transacties gemeld bij FIU-Nederland. Van deze 753.352 ongebruikelijke transacties zijn er 358.609 transacties gemeld als gevolg van de nieuwe objectieve indicator die bij de implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn werd ingevoerd. Daarvan konden na analyse slechts 222 transacties verdacht worden verklaard (0,07 procent van het totaal aan verdachte transacties) met een totale waarde van circa 94.000 euro. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van FIU-Nederland over 2018.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel ingediend dat intermediairs verplicht stelt grensoverschrijdende constructies te melden

Intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen zijn vanaf 1 juli 2020 verplicht om grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken bij de Belastingdienst te melden. Het wetsvoorstel hiervoor is ingediend bij de Tweede Kamer.

Read More
Print Friendly and PDF ^