Hoger beroep beleggingsfraude Centurion: van 3 jaar (wv 1 jaar vw) naar 4 jaar gevangenisstraf na OM-appel

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 11 juli 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:6350

Verdachte heeft langdurig als feitelijke leidinggevende gefunctioneerd van een op het eerste gezicht professioneel opererende rechtspersoon Centurion Vastgoed B.V. die zich heeft schuldig gemaakt aan het medeplegen van oplichting, bedrieglijke bankbreuk en valsheid in geschrift. Daarnaast heeft verdachte zich - al dan niet samen met anderen - schuldig gemaakt aan gewoontewitwassen.

Read More
Print Friendly and PDF

Eis: tot 21 maanden gevangenisstraf tegen vader en zoon in onderzoek naar beleggingsfraude met vakantiehuisjes

Het Openbaar Ministerie heeft vorige week in de Rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen twee bestuurders van een vennootschap die geld aantrok bij inleggers met de belofte dat te investeren in een vakantiepark in de Franse Dordogne. Geen van de inleggers zag zijn ingelegde gelden terug. De verdachten zijn een vader en zoon. Het OM verwijt hen oplichting en het witwassen van de inkomsten daaruit.

Read More
Print Friendly and PDF

Jarenlange gevangenisstraffen geëist in beleggingsfraudezaak Quality Investments voor ‘bouwen kaartenhuis van 165 miljoen euro’

Het Openbaar Ministerie heeft op 22 juni jl. in de rechtbank in Amsterdam gevangenisstraffen tot vijf jaar en vier maanden geëist tegen de personen achter de beleggingsproducten van Quality Investments (QI). Honderden beleggers hebben samen bijna 165.000.000 euro afgegeven via QI. Verdachten zouden een groot deel van de opbrengsten in eigen zak hebben gestoken.

Read More
Print Friendly and PDF

In hoger beroep celstraffen van 18 maanden geëist voor oplichting met vakantievilla’s

De advocaat-generaal in Arnhem heeft in hoger beroep gevangenisstraffenvan achttien maanden geëist tegen twee mannen die verdacht worden van oplichtingmet beleggingen in vakantievilla’s in Costa Rica. Zij haalden meer dan een miljoen euro op en betaalden aanvankelijk met de inleg van nieuwe investeerders de rentevergoedingen aan bestaande beleggers. Na een aantal maanden hielden verdachten op met het betalen van rente. De verdachten hebben zichzelf een groot deel van de inleg toegeëigend.

Read More
Print Friendly and PDF

Waarom de beleggingsfraudeur steeds weer kan toeslaan

Het is een scenario dat zich blijft herhalen. Handige verkopers verleiden consumenten met beleggingsproducten met een hoog rendement en een laag risico. Aanvankelijk lijkt het inleggen een succes, maar al gauw voelen consument en toezichthouder nattigheid. Waarom lukt het de autoriteiten niet om dit type fraude te voorkomen? En waarom blijven consumenten vallen voor de trucs van fraudeurs?

Read More
Print Friendly and PDF

Vrijspraak oplichting beleggers WSM

Gerechtshof Amsterdam 26 april 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:1523

Directeur van WSM B.V. W. is door het gerechtshof Amsterdam vrijgesproken van oplichting van beleggers en witwassen. Het hof acht het aanbieden van beleggingen zonder vergunning en het gebruik maken van een vals prospectus wel bewezen. De verdachte is veroordeeld tot een celstraf van 86 dagen en een taakstraf van 240 uur. De vennootschap WSM is veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van € 200.000,-.

Read More
Print Friendly and PDF

Aanhoudingen in onderzoek naar beleggingsfraude in windenergie en vastgoed

De FIOD heeft op 28 maart doorzoekingen verricht in 4 woningen (Zutphen, Steenderen, Hengelo en Terschuur) en bij 5 bedrijfslocaties (Amersfoort , Den Haag, Lelystad en Arnhem). Er zijn 3 verdachten aangehouden. Er is beslag gelegd op meerdere auto’s. Bij de actie waren ca. 100 mensen betrokken. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en is in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tot stand gekomen.

Read More
Print Friendly and PDF

Beleggingsfraude: veroordeling wegens witwassen, het verrichten van beleggingsactiviteiten zonder vergunning en het vervalsen van brief van advocaat aan AFM

Rechtbank Oost-Brabant 28 februari 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:985

Verdachte wordt vrijgesproken van oplichting omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de slachtoffers door het in de tenlastelegging genoemde oplichtingsmiddel zijn bewogen tot afgifte van geld. Verdachte wordt eveneens vrijgesproken van verduistering omdat de rechtbank weliswaar verduistering op zich bewezen acht van gelden die verdachte niet belegde maar voor privédoeleinden heeft aangewend, maar niet dat deze gelden geheel of ten dele toebehoorde aan de in de tenlastelegging genoemde personen. Verdachte wordt veroordeeld voor witwassen, het verrichten van beleggingsactiviteiten zonder vergunning en valsheid in geschrift.

Read More
Print Friendly and PDF

Celstraf en maximale taakstraf voor 'belegger' uit Eindhoven

Rechtbank Oost-Brabant 28 februari 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:985

De rechtbank heeft een 52-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 167 dagen voorwaardelijk, en een maximale taakstraf van 240 uur. De man maakte een gewoonte van witwassen, vervalste een document en verleende beleggingsdiensten zonder de daartoe verplichte vergunning.

Read More
Print Friendly and PDF

FIOD legt opnieuw beslag in onderzoek naar oplichting met beleggingen

De FIOD heeft vorige week opnieuw beslag gelegd in een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke oplichting met beleggingsproducten in windenergie en/of vastgoed. Nu is beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed in Utrecht, Hengelo en Steenderen. In december 2016 werd ook beslag gelegd in dit onderzoek.

Read More
Print Friendly and PDF