FIOD: Samenwerking binnen J5 steeds effectiever en operationeler

De directeuren van vijf internationale fiscale opsporingsdiensten hebben elkaar deze week in Washington DC ontmoet. De J5 is betrokken bij meer dan 50 onderzoeken naar internationale facilitators van belastingontduiking waarbij meer dan twee J5-partners betrokken zijn. De diensten werken ook samen aan onderzoeken op het gebied van witwassen en belastingfraude en -ontduiking. Daarnaast hebben er al honderden uitwisselingen van gegevens tussen de J5-partners plaatsgevonden. In het afgelopen jaar zijn tussen de verschillende landen meer gegevens uitgewisseld dan in de voorgaande 10 jaar bij elkaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Grapperhaus: 'Zelfonderzoek bedrijven is geen klassenjustitie'

Fraude- en corruptieonderzoek kan efficiënter als verdachte bedrijven van justitie daarvoor zelf advocaten mogen inschakelen. Van klassenjustitie is daarbij nochtans geen sprake. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie dinsdag gezegd bij het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het Financieele Dagblad meldt dat het Openbaar Ministerie bij fraudeonderzoek vaker gebruik wil maken van advocaten die door de verdachte bedrijven zelf zijn ingehuurd. Waarom, vraagt Van Nispen. Hij is bang voor klassenjustitie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De VOG als verdienmodel?

Op 29 mei jl. zijn door Tweede Kamerlid Groothuizen (D66) vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming naar aanleiding van het artikel in het Financieel Dagblad met de titel 'Een sollicitant kan niet zelf een VOG aanvragen'.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist om ‘oplichting in zijn meest pure vorm’

Tegen een 25-jarige verdachte uit Dalen heeft de officier van justitievanmiddag 36 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren geëist voor de rechtbank in Assen. De verdachte spiegelde zijn slachtoffers voor dat zij risicovrij konden investeren in de handel in exclusieve en dure auto’s – zoals Porsches - en Apple-producten. De verdachte vertelde dat er hoge rendementen konden worden gemaakt in korte tijd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

FIOD-opsporing 2.0: 'In de ideale situatie is onderzoek van de Fiod niet eens meer nodig'

Justitie wil fraudeonderzoek als het even kan overlaten aan advocaten die door verdachte bedrijven zelf zijn ingehuurd. Daarbij geldt voor de cliënt het adagium: hoe discreter, hoe beter. Zo'n samenwerking ligt vooral voor de hand wanneer het bedrijf al open kaart heeft gespeeld vóórdat justitie en Fiod zelf al lucht hebben gekregen van eventuele malversaties. 'In de ideale situatie is een onderzoek door de Fiod dan niet eens meer nodig'.

Read More
Print Friendly and PDF ^