Advocaten mogen groot deel bewijsbeslag handhaven: aanwijzingen dat bij strafrechtelijk onderzoek kennis is genomen van vertrouwelijke e-mails tussen advocaten en verdachten

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 14 mei 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:1808

Het bewijsbeslag* dat enkele advocaten van een vermogensbeheerder hebben gelegd op onder meer e-mailverkeer dat het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst in beslag genomen hebben, mag grotendeels blijven liggen. Met deze uitspraak volgt het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in grote lijnen de rechtbank Oost-Brabant. Die oordeelde eerder dat het volledige bewijsbeslag mocht blijven liggen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist boete tegen Shell voor explosie bij Moerdijk

Het OM verwijt Shell Nederland Chemie B.V. dat het bedrijf er niet alles aan heeft gedaan om de explosie van de fabriek in Moerdijk op 3 juni 2014 te voorkomen, dan wel de gevolgen beperkt te houden. Hierdoor hebben zij werknemers en de omgeving in gevaar gebracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voormalig gemeenteraadslid wegens BTW-fraude en gewoontewitwassen

Rechtbank Oost-Brabant 29 april 2019, ECLI:NL:RBOBR:2019:2544

Verdachte, een voormalig gemeenteraadslid, heeft zich schuldig gemaakt aan BTW-fraude en gewoontewitwassen. Verdachte heeft jarenlang, ieder kwartaal, opzettelijk ten onrechte omzetbelasting teruggevraagd en heeft dat geld vanaf de rekeningen van zijn Stichtingen overgeboekt naar onder meer zijn privérekening en rekeningen van zijn gezinsleden. De Nederlandse staatskas is benadeeld voor een bedrag van ruim €300.000.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Teruggegeven na beslag op computers: alleen bestanden of ook de computer?

In de bijdrage ‘Teruggegeven na beslag op computers: alleen bestanden of ook de computer?’ van M. Viersma wordt de kwestie van de genormeerde praktijk onder de loep genomen: de afwikkeling van in beslag genomen computers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Werkstraffen geëist wegens fraude met verkoop grond

De officier van justitie heeft werkstraffen van 240 uur geëist tegen twee mannen van 32 en 34 jaar uit respectievelijk Amstelveen en Amsterdam die ervan verdacht worden te hebben gefraudeerd met de verkoop van percelen grond. Naast die werkstraffen eiste de officier tegen beide verdachten een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van één jaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^