Artikel: De ‘toepassing’ van artikel 174 Wetboek van Strafrecht

Hoofdvraag aan het begin van onderhavig artikel is hoe artikel 174 Sr is toegepast sinds de inwerkingtreding en of door de toepassing van artikel 174 Sr de beoogde doeltreffende repressie is bereikt? Kunnen consumenten sinds de inwerkingtreding van artikel 174 Sr beter worden beschermd? Er is sinds de inwerkingtreding ruim 130 jaar verstreken, dus men zou kunnen veronderstellen dat inmiddels de nodige zaken aan de rechter zijn voorgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De immuniteit van de feitelijk leidinggever na Stichtse Vecht

Hoewel in de literatuur al vrij eensgezind werd aangenomen dat de strafrechtelijke immuniteit van overheidslichamen haar langste tijd had gehad, besloot de Eerste Kamer op 10 november 2015 met een minieme meerderheid van slechts één stem verschil anders. Met die voor velen onverwachte uitkomst kiest de wetgever, in weerwil van de daarop veelvuldig geuite kritiek, voor het behoud van de status quo inzake de immuniteit van centrale en decentrale overheidslichamen en hun feitelijk leidinggevers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het Huis voor Klokkenluiders in een internationaal perspectief

Ongeveer één jaar na de oprichting van het Huis voor Klokkenluiders ontstond de vraag hoe deze instantie zich verhoudt tot gelijkaardige instellingen in het buitenland. In hoeverre worden in het buitenland verschillende taken inzake klokkenluidersbescherming – net zoals in het Huis – gecombineerd? Welke doelgroepen kunnen op welke manier beroep doen op deze instanties? En welke uitdagingen en dilemma’s levert dit op?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het daderschap van de rechtspersoon en avas: universele communicerende vaten?

Het Nederlandse strafrecht kent een geheel eigensoortige benadering van het daderschap van de rechtspersoon. Sinds het Drijfmestarrest uit 2003 kan worden gesproken van een ruime, open benadering waarbij diverse ‘omstandigheden’ aanknopingspunten kunnen opleveren om het daderschap van een rechtspersoon aan te nemen. Volgens het geldende recht is sprake van daderschap van een rechtspersoon als de gedraging in kwestie ‘redelijkerwijs’ aan de rechtspersoon kan worden ‘toegerekend’. Het antwoord op de vraag wanneer een gedraging aan een rechtspersoon kan worden toegerekend, is volgens de Hoge Raad afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de aard van de gedraging.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Rechterlijke toetsing van hoge transacties en ontnemingsschikkingen

Hoge transacties met bedrijven in grote en complexe strafzaken blijven de gemoederen bezighouden, zowel in de wetenschap als maatschappelijk en politiek. Met de recent gepresenteerde plannen van minister Grapperhaus voor de toekomst van de buitengerechtelijke afdoening is deze discussie in een stroomversnelling geraakt. Voorgesteld wordt om de hoge transactie een eigen regeling te geven in het gemoderniseerde Wetboek van Strafvordering en de toepassing van de transactie voor het overige (verder) af te bouwen. Bovendien zal de nieuwe wettelijke regeling voorzien in een rechterlijke toets van hoge transacties en van ontnemingsschikkingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^