Geldboete voor transportbedrijf uit Wijchen

De Rechtbank Gelderland heeft een transportbedrijf uit Wijchen veroordeeld tot een geldboete van 100 duizend euro waarvan 25 duizend euro voorwaardelijk. Het bedrijf krijgt deze boete voor een explosie en brand op de werkvloer. Daarbij raakte een medewerker zwaargewond.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aantal meldingen arbeidsongevallen gestegen: Inspectie SZW roept bedrijven op meer te investeren in veiligheidscultuur

Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval met vier procent is gestegen van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Vorig jaar vielen bij 70 arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van de 54 dodelijke slachtoffers die vielen bij ongevallen in 2017. De meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de sectoren bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Akkoord over Europese Arbeidsautoriteit

Het Roemeense voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement hebben vandaag een voorlopig akkoord bereikt over een verordening tot oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Dit nieuwe orgaan moet de lidstaten ondersteunen bij de toepassing van EU-wetgeving op het gebied van arbeidsmobiliteit in de Unie en coördinatie van de sociale zekerheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

150.000 euro geldboete geëist voor arbeidsongeval werknemer na onveilig werken

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Zwolle een boete van 150.000 euro- waarvan 50.000 euro voorwaardelijk- geëist tegen een trailerbedrijf uit Wijchen. In mei 2015 ontsnapte een medewerker van het bedrijf aan de dood na een  brand en explosie in een spuitcabine bij het bedrijf. Als bijzondere voorwaarde bij de straf eist het OM dat het bedrijf binnen drie maanden een plan laat opstellen door een externe veiligheidskundige om voortaan veilig te kunnen werken bij het bedrijf. Dat plan moet als het aan het OM ligt dan ook binnen zes maanden uitgevoerd zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Meerjarenplan Inspectie SZW verschenen

Werkgevers en werknemers die zich meer bewust zijn van het belang van veiligheid in hun bedrijf. En die zich actief inzetten voor het voorkomen van ongevallen, arbeidsuitbuiting en andere misstanden. Dit zijn enkele, belangrijke maatschappelijke effecten die de Inspectie SZW de komende jaren wil bereiken. Daarom verstevigt de Inspectie het toezicht op gezond, veilig en eerlijk werk, onder meer door extra medewerkers te werven. Dat staat in het Meerjarenplan 2019-2022 en het Jaarplan 2019 die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Read More
Print Friendly and PDF ^