Verhuld geldspoor brengt FIOD bij vermoedelijke computerhacker

De FIOD heeft afgelopen maandag een 31-jarige man uit Tilburg aangehouden voor belastingfraude, identiteitsfraude, witwassen en computervredebreuk in de periode van 2009 tot en met heden. Zijn vriendin is aangehouden voor betrokkenheid bij het witwassen. De FIOD kwam de man op het spoor omdat hij zogenoemde verhullende constructies kocht bij een 42-jarige financieel dienstverlener uit Arnhem. De 31-jarige man is door de rechtbank in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Bitcoinminers, bitcoincashers, bitcoinmixers en het strafrecht

De techniek achter bitcoin maakt het mogelijk om anoniem deel te nemen aan het betalingsverkeer. Daarmee is ook het risico op witwassen toegenomen. De laatste jaren is het OM steeds actiever geworden in het opsporen en vervolgen van strafbare feiten die met behulp van bitcoins zijn gepleegd. De bitcoin lijkt steeds meer in het vizier van diverse opsporingsinstanties te zitten. Na de aanpak van kwaadwillende bitcoincashers en bitcoinminers richten het AMLC, de FIOD en het OM zich nu op bitcoinmixers. In deze bijdrage wordt een overzicht geschetst van de werking, de fiscale en juridische kwalificatie en de bestrijding van crimineel gebruik van bitcoins, bitcoinminers, bitcoincashers en bitcoinmixers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cybercrime, milieucriminaliteit, fraude en corruptie buiten het beeld van politie en OM

De Regioburgemeesters hebben samen met het Openbaar Ministerie een oproep gedaan aan een volgend kabinet: investeer in de politiezorg. In de twee notities wordt enerzijds geschetst welke (nieuwe) uitdagingen in zowel de opsporing als openbare orde hen tegemoet komen. Anderzijds wordt een duidelijke investeringsagenda neergelegd om te zorgen dat de politie goed en toekomstbestendig toegerust wordt om de veiligheid in Nederland verder te versterken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Oplichting van bank en rekeninghouders door “phishing”: wanneer sprake van rechtstreekse schade en door wie wordt deze geleden?

Hoge Raad 1 juli 2014, ECLI:NL:HR:2014:2577 (gepubliceerd op 17 januari 2017)

Verschillende ING klanten zijn de dupe geworden van het zogenaamde phishing. Het middel behelst de klacht dat het Hof ongemotiveerd is afgeweken van het door de verdediging ingenomen standpunt dat er geen sprake is van rechtstreekse schade. Uit niets zou blijken dat ING Nederland N.V. schade heeft geleden, dat uit de stukken niet blijkt dat ING Nederland N.V. een schadebedrag heeft overgeboekt op de rekeningen van de gedupeerden, dat ING Nederland N.V. geen wettelijke schadevergoedingsplicht heeft ten opzichte van haar rekeninghouders en dat ING Nederland N.V. haar klanten vrijwillig schadeloos heeft gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Basiscursus Cybercrime | Dinsdag 29 november 2016

Tijdens deze basiscursus komen alle ins and outs terzake de strafrechtelijke aanpak van cybercrime en de verdediging in cybercrimezaken aan bod. 

Read More
Print Friendly and PDF ^