20.000 euro boete geëist vanwege uitvoer ringen zonder vergunning naar Iran

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Amsterdam een boete van 20.000 euro geëist tegen Precision Equipment B.V. voor het twee maal opzettelijk uitvoeren van gesanctioneerde goederen naar Iran. Het gaat om afsluitringen gemaakt van Viton en polytetrafluorethyleen (PTFE). Voor de uitvoer van de ringen naar Iran is een vergunning nodig.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AFM: Onvoldoende kennis bij beleggingsondernemingen over vereisten om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het tweede en derde kwartaal van 2018 onderzocht of beleggingsondernemingen zich houden aan de vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (Sw). Niet alle vereisten worden even goed nageleefd. Deels wordt dit veroorzaakt door te weinig kennis.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraffen tot drie jaar geëist vanwege uitvoer gasturbine onderdelen naar Iran

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Maastricht gevangenisstraffen tot drie jaar geëist tegen de directeur en twee medewerkers van Euroturbine. Het OM verwijt hen dat ze deel uitmaakten van een criminele organisatie die zonder vergunning en via verhullende constructies ‘Dual use goederen’ heeft uitgevoerd naar Iran. Dual use goederen kunnen worden gebruikt bij de productie van massavernietigingswapens.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling wegens doorvoer militaire en dual-use goederen naar Rusland

Rechtbank Amsterdam 19 september 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:6732

Op 11 oktober 2016 werd door de douane op Schiphol een zending stopgezet. Deze zending, bestaande uit militaire goederen en ‘dual-use’ goederen was afkomstig uit Zuid Afrika en gericht aan Joint Stock Company ‘Global Security’ in Rusland. De goederen waren door verdachte naar Nederland vervoerd en verdachte was verantwoordelijk voor de verdere doorvoer. Dit is door de verdediging niet betwist.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EU beschermt bedrijven tegen sancties VS

De EU gaat vanaf vrijdag een nooit eerder gebruikte verordening inzetten om Europese bedrijven die zowel in Iran als in de VS actief zijn te beschermen tegen Amerikaanse sancties. ,,We moeten nu handelen en dat zullen we ook doen'', zei Europees Commissievoorzitter Juncker nadat hij op een top in het Bulgaarse Sofia groen licht had gekregen van de regeringsleiders.

Read More
Print Friendly and PDF ^