Ontneming: voordeel bestaat uit de kosten die zijn bespaard door als hovenier het tuinafval op illegale wijze te storten

Rechtbank Amsterdam 6 november 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:5848

De raadsvrouw heeft aangevoerd dat veroordeelde geen voordeel heeft genoten omdat hij de kosten voor het verwerken van het afval niet heeft doorberekend aan zijn cliënten. De rechtbank verwerpt dit verweer. Veroordeelde heeft immers juist voordeel genoten, omdat hij kosten heeft bespaard door het afval niet op de juiste wijze te laten verwerken maar in plaats daarvan illegaal te storten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Maatregelen om crimineel vermogen beter aan te kunnen pakken, waaronder non-conviction based confiscation (NCBC)

Er worden 'enkele incidentele concrete maatregelen' getroffen om crimineel vermogen beter aan te kunnen pakken. Dit gaat van het beter zicht krijgen op (crimineel) vermogen in de fase dat iemand verdachte is, tot verbeteringen aan het einde van het afpakproces. Deze plannen blijken uit een brief van minister Graperhaus aan de Tweede Kamer over de uitwerking van het brede offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Art. 74 AWR staat niet aan ontneming in de weg als er ook sprake is van niet fiscale delicten

Hoge Raad 3 november 2020, ECLI:NL:HR:2020:1716

Het hof heeft geoordeeld dat artikel 74 AWR niet aan ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel in de weg staat, omdat de betrokkene zich niet alleen aan een fiscaal delict, maar ook aan ‘valsheid in geschrift’ heeft schuldig gemaakt. In dat verband heeft het overwogen dat het wederrechtelijk verkregen voordeel van de betrokkene correspondeert met de opbrengst van de door hem voor zijn diensten in rekening gebrachte prijs en niet met het belastingnadeel. Dit oordeel geeft, in het licht van de hiervoor weergegeven wetsgeschiedenis, niet blijk van een onjuiste uitleg van artikel 74 AWR.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voormalig directeur RDM Van den Nieuwenhuijzen moet ruim EUR 13 miljoen aan de Staat betalen

Rechtbank Rotterdam 17 november 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:10380

De rechtbank Rotterdam heeft de voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Van den Nieuwenhuijzen, veroordeeld tot betaling van 13.065.475 euro aan de Staat vanwege door hem verkregen wederrechtelijk voordeel. In 2005 is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het verstrekken van garanties door de voormalige directeur van het Havenbedrijf Rotterdam namens het havenbedrijf aan ondernemingen binnen het RDM-Concern, gelieerd aan de CEO. Volgens het onderzoek ging het in de periode van 20 september 2002 tot en met 9 juni 2004 om garanties voor ruim 100 miljoen euro. Na die garanties hebben geldverstrekkers of verkopers leningen/kredieten verstrekt en activa verkocht aan het RDM-Concern en/of aan de CEO gelieerde ondernemingen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Inkomstenbelasting toch niet in aftrek op ontnemingsbedrag

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 29 oktober 2020, ECLI:NL:GHSHE:2020:3367

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft beslist dat in een ontnemingszaak geen rekening wordt gehouden met de inkomstenbelasting over het voordeel. De zaak waarin deze beslissing is gegeven was door de Hoge Raad teruggewezen. Eerder had het hof de inkomstenbelasting wel in mindering gebracht op het terug te betalen bedrag. Daardoor valt het te betalen bedrag nu fors hoger uit. Een 53-jarige man heeft tussen 2005 en 2008 illegaal gehandeld in hennep. De inkomsten die hij daarmee heeft verdiend moet hij terugbetalen aan de Staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^