Voorlopig akkoord betere bescherming van klokkenluiders in EU

Het Europees Parlement en de lidstaten hebben op 12 maart een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe regels om klokkenluiders die inbreuken op het EU-recht melden, een hoge mate van bescherming te bieden. Het eerste voorstel van de Europese Commissie voor EU-brede normen voor de bescherming van klokkenluiders, dateert van april 2018.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanhouding en doorzoekingen in onderzoek naar faciliteren van buitenlands ambtelijke omkoping

De FIOD heeft op 26 februari drie bedrijfspanden en drie woningen doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar het faciliteren van buitenlands ambtelijke omkoping. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. De FIOD heeft een 48-jarige man uit de omgeving van Leiden als verdachte aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist tien maanden gevangenisstraf tegen sales manager Huawei vanwege omkoping

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van tien maanden geëist tegen een voormalig salesmanager van Huawei Technologies (Huawei).  Hij zou zichzelf hebben laten betalen in ruil voor het ‘gunnen’ van opdrachten door Huawei aan vier bedrijven.  De salesmanager had volgens het OM via een verhullende constructie een belang in deze bedrijven. Hij zou zichzelf zo voor bijna 150.000 euro aan steekpenningen hebben laten betalen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Benadelingsverbod klokkenluiders wordt uitgebreid

De regering wil dat vrijwilligers, stagiairs en zzp’ers ook bij wet worden beschermd als ze misstanden melden. Minister Ollongren van Binnenlandse zaken en minister Dekker voor Rechtsbescherming hebben hiertoe een voorstel in consultatie gebracht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Conclusie AG: veroordeling voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale in stand laten

Parket bij de Hoge Raad 18 december 2018, ECLI:NL:PHR:2018:1395

De veroordeling van voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale wegens onder meer het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en meineed, dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie die is gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^